Hopp til innhold

Ulf Leirstein (Frp): – Samenes land kan betale for Sametinget

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) har satt sinnene i kok på sosiale medier etter en Twitter-melding om samenes nasjonaldag. Plenumsleder Jørn Are Gaski i Sametinget synes utspillet er sårende: – Dette er mobbing og trakassering.

Det samiske flagg

Det samiske flagg foran Stortinget. Samenes Nasjonaldag markeres hvert år den 6. februar.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Lørdag var det samefolkets nasjonaldag, en dag som har blitt feiret hver dag siden 1993. Og på denne merkedagen fikk stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) sosiale medier til å koke etter denne Twitter-meldingen:

«Samenes NASJONALdag... Visste ikke at samene hadde eget land. Da kan sikkert det landet betale for Sametinget, støtte til samisk kultur osv.»

Flere tusen har reagert på utspillet til stortingsrepresentanten fra Moss og poengtert forskjellen mellom nasjon og stat.

– Mobbing og trakassering

Jørn Are Gaski

Plenumsleder Jørn Are Gaski i Sametinget.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Plenumsleder Jørn Are Gaski i Sametinget synes utspillet er sårende og legger en demper på feiringen:

– Dette er mobbing og trakassering av folkegruppe som har vært utsatt for en hard fornorskingspolitikk. Det er alvorlig at det kommer fra representanten til et regjeringsparti, som vil legge ned Sametinget og svekke samisk språk og kultur.

Les også: Derfor feires samenes nasjonaldag

Plenumslederen trekker frem at samefolket har fått mer forståelse og støtte i Norge de siste 20 årene, men at mye har forandret seg med Høyre-Frp regjeringen de siste to årene.

– Det har vært mange kutt som har rammet samisk språk og kultur. Nå har vi ingen andre valg enn å kjempe videre for vår eksistensberettigelse, som en del av kongerikets kulturarv, sier han.

Laster Twitter-innhold

– Ikke nasjonaldag

Ulf Leirstein

Stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) .

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Leirstein sier han ikke har anledning til å stille til intervju, men skriver i en SMS til NRK at han reagerer på at betegnelsen Samenes Nasjonaldag blir brukt.

– Jeg reagerte på at man på NRK i går brukte betegnelsen Samenes Nasjonaldag. Det er Samenes Dag. Derfor sendte jeg en tweet. Dette er for øvrig en velkjent debatt, som også NRK har omtalt ved flere anledninger. Utover det så har jeg ingen kommentarer, skriver Leirstein i en SMS.

Stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad (Frp), Kommunalkomiteens leder, sier til NRK at Frp er imot at samene skal ha et eget parlament i tillegg til Stortinget.

– Vi gratulerer samene med dagen, samene har en viktig betydning for Norge. Men Frp er imot at de skal ha et eget parlament, i tillegg til Stortinget.

– Men så lenge det ikke er flertall for det, ønsker vi et godt samarbeid, sier Njåstad.

– Leirstein ønsker å provosere

Henrik Olsen

Medlem Henrik Olsen i Sametingsrådet.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Medlem Henrik Olsen i Sametingsrådet mener at «Leirstein ønsker å provosere», og at de egentlig vil overse slike påstander.

– Men det er uverdig av en stortingspolitiker å mene dette når samer og nordmenn feirer denne dagen sammen, sier Olsen og fortsetter:

– Leirstein misforstår nasjonsbegrepet. Samene er en nasjon i kraft av å være et eget folk. Det betyr ikke at man har en egen nasjonalstat. Vi er en del av Norge og bidrar på lik linje med nordmenn.

Laster Twitter-innhold

– Gammelt oppkok av uvilje mot samene

Ole Henrik Magga

Ole Henrik Magga, Sametingets første president.

Foto: Sergey Gavrilov/Gavrilov Media / NRK

Sametingets aller første president og tidligere professor i samisk språk, Ole Henrik Magga (68), sier at utspillet er nok et eksempel på «gammelt oppkok av uvilje mot samene».

– Jeg er skuffet, men er ikke særlig forbauset. Det er ikke nytt at slike holdninger kommer fra en Frp-representant. Mye har forandret seg i Norge de siste 25–30 årene, men dessverre blir ikke slike holdninger borte med ett knips, sier Magge og legger til:

– Leirstein bør sette seg inn i historien og undersøke bakgrunnen for begrepene han bruker. Det kan hjelpe på. Men heldigvis hører hans holdninger til unntakene i dag.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger