Hopp til innhold

UiO satser mer på islamsk teologi og skal utdanne religiøse ledere

Det teologiske fakultet skal utvikle nye studietilbud for religiøse ledere, med en egen satsing på islamsk teologi.

teologisk fakultet

Det teologiske fakultet på Universitetet i Oslo oppretter en utdanning for religiøse ledere med en egen satsing på islamsk teologi.

Foto: Berit Keilen / NTB scanpix

Stortinget vedtok 19. desember å sette av 5 millioner årlig til etablering av «en fleksibel utdanning for religiøse ledere ved Universitetet i Oslo».

Vedtaket kommer som et resultat av Integreringsforliket og anmodningsvedtaket som ble gjort i desember 2015. Dette gjør at Universietet i Oslo utvikler nye studietilbud for religiøse ledere, med en egen satsning på islamsk teologi, skriver de i en pressemelding.

Det teologiske fakultetet har i lengre tid hatt et ønske om å etablere en mastergrad for religiøse ledere, samt egne studieprogram i islamsk teologi, forteller studiedekan Oddbjørn Leirvik ved Det teologiske fakultet til NRK.

– Vi har fått økte bevilgninger fra myndighetene til å utvide utdanningstilbudet. Vi har i nesten ti år tilbudt kurs til religiøse ledere. Dette er noe vi allerede er godt i gang med og som vi får sjansen til å utvide, sier han.

Skal ikke utdanne imamer

Oddbjørn Leirvik

Oddbjør Leirvik er svært tilfreds med at fakultetet nå får anledning til å videreutvikle sine flerreligiøse studietilbud.

Foto: Silje Thalberg / NRK

Fakultetet har siden 2007 jevnlig tilbudt kurset «Å være religiøs leder i det norske samfunnet». Kurset har samlet ledere med utenlandsk bakgrunn fra en rekke ulike trossamfunn.

I tillegg har fakultetet en bachelor- og mastergrad i religion og samfunn. Mastergraden har siden 2011 tilbudt spesialisering i islamsk teologi og religionsfilosofi.

Leirivik avviser at den nye utvidelsen nå gjør at fakultet kan utdanne imamer.

– Det tenker vi er urealistisk å få til på kort sikt. Det vi ønsker å tilby er studier i islamsk teologi som kan tas av hvem som helst uansett religiøs bakgrunn, sier han.

Vil undervise i flere religiøse tradisjoner

Ifølge Leirvik ønsker Det teologiske fakultet å bli en plass der ulike religiøse tradisjoner kan undervises side om side – gjerne også med samtaler dem imellom.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo

Rektor Svein Stølen ser det som en naturlig del av UiOs samfunnsoppdrag.

Foto: Henriette Mordt / NRK

– Vi har et særlig ansvar for å utvikle et bredt studietilbudet når det gjelder de abrahamittiske religionene, sier han.

– Vi tenker at flere grupper i samfunnet burde få anledning til å studere teologi innenfor rammer av et universitet. Islam er den nest største religionen i Norge, og det er naturlig at muslimer får muligheten til dette, sier han.

Fakultet har derfor også begynt å utvikle jødiske studier.

– Vi har ansatt en deltidsprofessor. Det gjorde vi i fjor og dette er en helt nytt studium som vi ønsker å utvikle videre, sier Leirvik.

Rektor ved UiO, Svein Stølen, sier han er glad for bevilgningen.

– Vi skal ha et faglig forankret og relevant studietilbud, og studietilbudet vi nå skal utvikle vil svare på et behov i vårt flerkulturelle samfunn. Viktigheten av dette understrekes tydelig gjennom Stortingets vedtak, sier Stølen i pressemeldingen fra fakultetet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger