UiO-rektor: – Gjorde vondt å høre på Listhaug

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, mener han ser et mønster i at regjeringen misbruker og bevisst mistolker forskning.

Ole Petter Ottersen

REAGERER: Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, reagerer på statsrådene Sylvi Listhaug og Per Sandbergs omgang med forskning og forskere.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I et innlegg publisert på sin egen blogg og på NRK Ytring, skriver Ottersen han at «det gjorde vondt» å høre Sylvi Listhaug på Politisk kvarter på NRK i morges.

Der måtte hun svare på kritikk fra forskere som mener hun har misbrukt forskningen deres for å begrunne egen politikk.

«Listhaug hadde muligheten til å rette opp sin mistolkning. Denne muligheten brukte hun ikke. Det var simpelthen vondt å lytte til hennes borforklaringer», skriver Ottersen i innlegget.

Sylvi Listhaug avviser krititikken

HØR FORKLARINGEN SELV: Sylvi Listhaug i Politisk kvarter.

– Mistolker med vilje

Ottersen sier til NRK at han mener at Listhaug og også fiskeriminister Per Sandberg har vist at de bevisst prøver å påvirke forskningsresultater eller med overlegg mistolke dem.

– Her snakker vi ikke om nyanser, men direkte misbruk av forskningsdata. Som rektor gjennom syv år har jeg fulgt veldig godt med på hvordan forskningsdata brukes, og dette er ikke vanlig, sier Ottersen.

Han sier han ble «veldig overrasket» da han leste hvordan Listhaug tolket dataene i kronikken og hvordan hun forsvarte det etterpå.

– Hun burde ha beklaget, men det gjorde hun altså ikke. Jeg mener dette dreier seg om fundamentale prinsipper i statsforvaltningen. Politikere skal ikke vri og vende på forskning for å få den til å passe med egen politikk. Det er en veldig farlig grense å krysse, sier Ottersen.

– Misbruker forskningen

På bloggen skriver han at han mener han ser et mønster i regjeringens misbruk av forskning.

Han viser til at fiskeriminister Per Sandberg har blitt tolket dithen at han vil instruere Havforskningsinstituttet til å være «næringsvennlige».

«Sandbergs forsøk på å styre forskningen i retning av ønsket politikk var forstemmende. Listhaugs mistolkning av forskning er like alvorlig», skriver Ottersen, og konkluderer:

«Den samme regjeringen som fortjenstfullt har signalisert høye ambisjoner for norske forskning, synes nå å misbuke den samme forskningen».

Avviser anklagene

Listhaug skriver i en e-post via sin kommunikasjonsavdeling at hun tar Ottersens utspill til etterretning:

– Utover det har jeg ingen kommentar, sier hun.

Sandberg skriver følgende i en e-post til NRK:

– Enkelte har tolket mine uttalelser i en retning jeg ikke kjenner meg igjen i. Det er overhodet ikke snakk om å kneble forskningen eller innskrenke forskerne ytringsfrihet. Det har jeg aldri tatt til orde for.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger