NRK Meny
Normal

Uenighet blant professorer

Direktøren i Utlendingsnemnda har lov til å kontakte stortingsrepresentanter, sier Eivind Smith, som er professor i offentlig rett.

 

Professor Eivind Smith

Professor i offentlig rett Eivind Smith.

Foto: Lier, Gunnar / Scanpix

Stortingspresident Torbjørn Jagland mener det er uakseptabelt at direktør Terje Sjeggestad har ringt til flere representanter på Stortinget.

Men Smith mener en leder i et forvaltningsorgan må kunne snakke med politikerne.

- Ikke kritikkverdig

Smith, som er professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, sier til NTB at Sjeggestad er i sin fulle rett til å ta initiativ til uformelle samtaler med stortingspolitikere.

– Det kan til og med være positivt at Sjeggestad bidrar til den offentlige samtale som leder av et viktig forvaltningsorgan. Hvis samtalene med politikere ikke har en utilbørlig form eller preg av polemikk om enkeltsaker avgjort av andre i Utlendingsnemnda, synes jeg ikke han har gjort noe kritikkverdig, sier Smith. 

Utlendingsnemnda en klageinstans

Han peker på at Stortinget etablerte Utlendingsnemnda som klageinstans nettopp for å unngå at politikere skulle påvirke beslutninger i enkeltsaker, og mener Sjeggestads stilling minner mer om veidirektørens eller oljedirektørens enn om en ekspedisjonssjef-stilling i et departement.

 

Henning Jakhelln

Professor i offentlig rett Henning Jakhelln.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Kollega uenig

Hans professor-kollega Henning Jakhelln er derimot uenig. Han støtter Jagland og sier Sjeggestad heller burde kontakta Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- Når man tar direkte kontakt, så og si utenfor det offentlige diskusjonstema, med stortingsrepresentanter og sier at man ikke liker kritikken og ikke liker at det blir kritisert, så synes jeg at man begynner å nærme seg tynn is for det første og for det annet dette er jo en problematikk som ihvertfall også involverer departementet, sier Jakhelln, professor i offentlig rett ved Universitetet i Oslo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger