Uenige om konvertering

Oslo-biskop Ole-Christian Kvarme og Utlendingsnemnda er uenige om afghanere som skulle sendes hjem i dag, har konvertert til kristendommen eller ikke.

Oslo-biskop Ole-Christian Kvarme

Biskop Ole-Christian Kvarme fastholder at opplysningene han kom med om de afghanske flyktningene var riktige.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Utlendingnemda valgte i dag å utsette utsendelsen av afghanerne fordi Kvarme opplyste at flere av dem skal ha konvertert til kristendommen, og at afghansk fjernsyn har meldt om dette.

Direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda hevder at ingen av afghanerne som skulle sendes ut, har konvertert,  mens Kvarme sier at han har gitt presis informasjon.

Samtidig kritiserer Fremskrittspartiet at Kvarme har blande t seg inn i utvisningssaken mot afghanerne.

Partiets innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen mener at Den Norske Kirke ikke bør blande seg inn i politiske saker som dette.

Afghanske flyktninger

Afghanerne på vei tilbake til Trandum asylmottak

Foto: Erik Engen / NRK

Tilbake til Trandum

Det var i dag morges de afghanske asylsøkerne ble sendt tilbake til  Trandum asylmottak, i stedet for å bli fløyet ut av landet.

 - Ingen av de afghanske asylsøkerne sendes hjem lørdag, bekreftet direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda.

Politiet hadde tidligere sagt at de som ikke har lovlig opphold i landet, skal transporteres ut innen 14 dager, og støttegruppa til asylsøkerne var på Gardermoen da utsendelsen ble utsatt.

 Kvarme hadde natt til lørdag ringt Sjeggestad og fortalt at noen av afghanerne var konvertitter.

– Vi har undersøkt påstanden og den medfører ikke riktighet, sa Sjeggestad senere til NRK.

Biskopen hadde også fortalt om et afghansk fjernsynsteam som filmet asylsøkerne utenfor Øysteinskirka på Dovre under marsjen fra Trondheim til Oslo, og også dette var opplysninger Utlendingsnemnda ville undersøke nærmere.

Det er fortsatt uklart når afghanerne sendes tilbake til hjemlandet. Først når de er framme i Kabul, vil Politiets utlendingsenhet opplyse om hjemsendelsen.

Trygt hjem først

– Vi kan ikke si noe om tidspunktet for retur av afghanerne. Vi ønsker å få gjennomført returene på en så trygg og rolig måte som mulig, og kan opplyse om returen først når returen er gjennomført, når vi vet de er kommet fram til Kabul, sier informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet (PU) til NTB.

Afghanere demonstrasjon
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

21 av de 41 afghanske asylsøkerne som demonstrerte foran Stortinget fram til natt til torsdag, ble varetektsfengslet for 14 dager i Oslo tingrett torsdag og fredag. 20 afghanere ble løslatt få timer etter at politiet oppløste aksjonen foran Stortinget.

Usikkert

Siden avtalen mellom Utlendingsdirektoratet (UDI), de afghanske myndighetene og FNs høykommissær for flyktninger ble inngått for to år siden har PU tvangsutsendt 165 afghanere som har fått avslag på sine asylsøknader. I samme periode har 66 personer valgt å returnere frivillig etter at de har fått endelig avslag på asylsøknadene.

For de 20 afghanerne som ble sluppet fri etter demonstrasjonen foran Stortinget, er framtiden usikker. Flere av dem har fått førstegangsavslag på asylsøknadene og avventer nå resultatet av annengangs behandling.

 (NTB/NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger