NRK Meny
Normal

UDI: Forventer langt færre asylsøkere til Norge en antatt

Etter nye prognoser forventer norske utlendingsmyndigheter at 10.750 asylsøkere kommer til Norge i løpet av 2016. Det 14.000 lavere enn hva som er lagt til grunn i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett.

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark

Asylsøkere kommer på sykkel fra Russland til Norge ved Storskog i Finnmark i november i fjor. Tallet på asylsøkere som kommer til Norge ser ut til å reduseres kraftig i pr sammenlignet med i fjor.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det er Beregningsgruppen for utlendingsforvaltningen (BGU) som står bak prognosen, skriver UDI i en pressemelding. BGU kommer med en prognose for antall asylsøkere til Norge fire ganger i året i forbindelse med milepæler i statsbudsjettarbeidet.

Usikkerhet

På grunn av tiltakene som er iverksatt både i Norge og resten av Europa, er det knyttet stor usikkerhet rundt hvor mange asylsøkere som kommer til landet.

I BGUs rapport for juni blir det ansett som sannsynlig at det vil komme mellom 4.000 og 25.000 asylsøkere i år, og et konkret tall som anses som mest sannsynlig innenfor denne beregningen er 10.000 i tillegg til relokalisering av anslagsvis 750 asylsøkere fra Hellas og Italia til Norge.

Tidligere har UDI anslått at opptil 100.000 asylsøkere kan komme til Norge i år.

14.000 lavere enn forventet

Denne prognosen er om lag 14.000 lavere enn hva som er lagt til grunn i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett. Regjeringen vil på vanlig måte komme tilbake med endret bevilgningsbehov knyttet til endrede prognoser i de ordinære budsjettframleggene. Neste prognose fastsettes i oktober.

De nye beregningene baserer seg på på analyser gjort av UDI, politiet og andre relevante aktører på utlendingsfeltet, heter det i pressemeldingen. Informasjon om forholdene i transitt og opprinnelsesland, tidligere års sesongvariasjon, grensepasseringer, reiseruter og landsammensetning av ankomster til Europa og tiltak i EU og europeiske land ligger til grunn.

31.145 asylsøkere kom til Norge i fjor, det er nesten dobbelt så mange som tidligere toppår som endte på 17.000 (2002). Økningen fra 2014 er på 171 prosent. Da kom 11.480, oppgir UDI.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger