UDI stenger nesten alle akuttmottak

Full stopp i asylstrømmen gjør UDI sier opp kontrakter på 2500 akuttplasser i februar. I løpet av våren blir de fleste korttidsplassene stengt.

Akuttplasser

LEGGES NED: De fleste akuttinnkvarteringsplassene som asylsøkere som ble opprettet i hui og hast høsten 2015, blir nå lagt ned. Bildene er fra Arendal, Notodden, Stavanger, Kirkenes, Steinkjer og Malvik.

Foto: NRK

Hoteller og campingplasser over hele landet tømmes nå for asylsøkere, nesten like fort som de ble fylt opp i høst.

Allerede da pilene begynte å peke nedover i desember, sa Utlendingsdirektoratet (UDI) opp de første 1000 av de over 14.000 akuttinnkvarteringsplassene som da var kontrahert. I januar ble 4900 plasser avviklet, og i februar stenger ytterligere 2500 plasser.

– De færreste kontraktene som løper ut nå, blir fornyet. UDI tar sikte på at de fleste akuttplassene er faset ut innen mai, sier Kristian Nicolai Stakset-Gundersen i UDIs kommunikasjonsstab.

Blant kontraktene som løper ut i februar er Kristiansund hotell, Vikhammer Motell og Camping i Malvik, Haraldvangen i Hurdal, Arendal herregaard, Melshorn hotell i Hareid, Bodøsjøen camping, Ågotnes næringspark i Fjell, Steinkjersannan hotell og Nøsen Yogasenter i Valdres. Her er hele UDIs liste.

Færre, større

Forus akuttmottak

1000 PLASSER: Det nye akuttmottaket på Fous i Stavanger fylles opp i januar.

Foto: Jørgen Finstad / NRK

I stedet skal nyankomne innkvarteres på færre, større mottak, sier han.

Blant de store innkvarteringsstedene er Forus i Stavanger med 1000 plasser, den omgjorte asylintervju-leiren i Kirkenes med 450 plasser og Bolkesjø i Telemark med 600 plasser.

UDI legger til grunn en prognose på 33.000 ankomster i år. Det er langt under anslaget fra i fjor med opptil 100.000 nyankomne i 2016. På nyåret ble tallet skrudd ned til 60.000.

– Vårt anslag på 33.000 betyr et behov for 18.000 mottaksplasser, sier Stakset-Gundersen.

Ankomstsenter Finnmark politi ved porten

OMGJØRES: Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes blir en leir for asylintervjuer med 450 plasser.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Før årsskiftet innhentet UDI anbud på nye mottaksplasser. For tiden ligger 114 anbud til vurdering.

I starten av februar avgjør UDI hvem som får de nye kontraktene.

Flere kommuner vil drifte selv

UDI har oppfordret kommunene til å levere anbud på drifting av mottaksplasser selv i stedet for å overlate dette til private. Men bare 3 kommuner har meldt seg.

– Hva gjør UDI for å få flere kommuner til å levere anbud?

– Vi samarbeider med KS, har formidlet behovet gjennom ulike kanaler, deltar i ulike foraer hvor kommuner er til stede, sender ut informasjon og forhåndsinformerer om konkurranser, sier Stakset-Gundersen.

– Vi får klagene uansett

Notodden er blant kommunene som vurderer om de skal levere anbud i neste runde på å drifte det nye mottaket på Bolkesjø med 600 plasser. De har erfaring med to privatdrevne akuttmottak som nå har stengt, og var ikke fornøyd. Når det nye mottaket åpner er ikke fastsatt.

Gry Bløchlinger

Notodden-ordfører Gry Bløchlinger

Foto: Tom Andersen / NRK

Onsdag kveld er det nye mottaket tema på folkemøte.

– Vi tror at det vil være en fordel om kommunen driver det nye mottaket, både for oss selv, for flyktningene og for folk i bygda. Det er vi som får klagene uansett, sier ordfører Gry Fuglestveit Bløchlinger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger