NRK Meny
Normal

UDI-plakater skal motivere flere til å reise frivillig fra Norge

Færre asylsøkere reiser frivillig hjem når de får avslag. UDI tar i bruk en plakatkampanje for å få flere utlendinger uten lovlig opphold til å forlate Norge.

Christine Wilberg er avdelingsdirektør i UDI

Avdelingsdirektør i UDI, Christine Wilberg, håper flere uten lovlig opphold i Norge blir motivert til å dra frivillig ut av landet.

Foto: Tom Ingebrigtsen / NRK

«Har du fått avslag på asylsøknaden? Uten lovlig opphold har du ikke lov til å arbeide eller studere i Norge. Med assistert retur betaler vi hjemreisen din, og du kan få penger til en ny start i hjemlandet ditt», er budskapet fra UDI til ulovlige innvandrere.

Rundt 700 plakater på de mest relevante fremmedspråkene er utplassert på trafikknutepunkt i 31 norske kommuner.

– Vi håper flere benytter seg av tilbudet og reiser hjem. Derfor velger UDI å ha dette som tema i kampanjen som startet denne uken, sier avdelingsdirektør Christine Wilberg i UDI til NRK.

I to uker fremover vil man kunne se disse plakatene mange steder i landet. Budskapet handler om rettigheter man mister når man ikke har lovlig opphold i Norge. Plakatene inneholder samme budskap i sju forskjellige språkversjoner. I tillegg er teksten på engelsk på samtlige plakater.

I vår gikk lokket UDI med pengebonus for å få asylsøkere uten lovlig opphold til å forlate landet. I kampanjeperioden fikk UDI doblet pågangen på sine nettsider.

– Risikerer tvangsretur

Hittil i år har drøyt 1100 personer reist fra Norge med assistert retur. Det vil si at de får hjemreisen betalt og støtte til å etablere seg på nytt i hjemlandet.

Men antallet søknader til ordningen er dalende, samtidig som det er over 2300 utreisepliktige personer i norske asylmottak. I tillegg er det flere som vil få avslag i tiden fremover. Derfor ønsker UDI å motivere flere til å velge assistert retur.

De som får endelig avslag på asylsøknaden, må reise hjem. Med avslag mister man også mange rettigheter i Norge. Likevel er det flere som velger å bli, selv om de da risikerer å bli tvangsreturnert av Politiets utlendingsenhet.

– UDI har to ganger tidligere gjennomført lignende kampanjer, og mener det har ført til at flere har valgt å reise frivillig. Kostnadene ved å ha folk boende i mottak er så store at slike kampanjer lønner seg, sier Wilberg.

– God investering

Ulovlige innvandrere som velger å returnere frivillig innen fristen, kan få med seg 20.000 kroner til hjemlandet. Men ikke alle tror kampanjen har noen effekt.

– Jeg tror det finnes bedre måter å nå disse personene på. Derfor blir det reklamestøy på den ene siden, og kanskje litt sløsing med offentlige midler på den andre siden, sier PR-rådgiver Jarle Aabø, som også tidligere har ytret seg kritisk om en lignende UDI-kampanje.

UDI mener at innsatsen er verdt pengene.

– Denne kampanjen koster rundt 800.00-900.000 kroner. Det koster rundt 130.000 å ha en person boende i et mottak i ett år, så det er ikke mange som skal benytte seg av tilbudet, før det er snakk om en god investering, svarer Wilberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger