Hopp til innhold

Russisk etterretningsekspert: Uinteressant og meningsløst å grave i Stortingets e-post

Regjeringen mener at Russland står bak dataangrepet mot Stortinget. En rådgiver for Russlands sikkerhetsråd sier til NRK Russlands hemmelige tjenester neppe bruker tid på stortingsrepresentanters e-poster.

Andrej Manoilo, rådgiver for Russlands sikkerhetsråd

Andrej Manoilo, rådgiver for Russlands sikkerhetsråd

Foto: Jan Espen Kruse / NRK

Tirsdag meldte regjeringen at de har konkludert med at det var Russland som stod bak dataangrepet mot Stortinget 24. august. Da ble flere e-post-kontoer til stortingsrepresentanter og ansatte angrepet.

De første reaksjonene fra det russiske parlamentet kom tirsdag kveld. Reaksjonene var skarpe.

Lederen for utenrikskomiteen kaller de norske påstandene for det rene tull.

Andre mener det er anklager som ikke underbygges av bevis.

Påtrykk fra USA

Andrej Manoilo som er rådgiver for Russlands sikkerhetsråd mener det er utenkelig at Russlands hemmelige tjenester står bak. Rett og slett fordi ikke bryr seg om Stortingsrepresentanters e-poster.

– Ingen etterretningstjenester vil grave i de folkevalgtes e-poster. Det er uinteressant og meningsløst, forteller rådgiver for Russlands sikkerhetsråd Andrej Manoilo.

Han mener at de norske anklagene kan være et resultat av press fra USA.

– Den norske utenriksministeren ønsket antagelig ikke å uttrykke seg så skarpt. Men denne erklæringen kan ha kommet som et resultat av svært kraftig påtrykk fra USA, sier han.

Mener Russland står bak

– Basert på det informasjonsgrunnlaget regjeringen besitter, er det vår vurdering at Russland står bak dataangrepet mot Stortinget, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide tirsdag.

Det er første gang regjeringen går så langt som å tillegge ansvar for et lovbrudd.

Regjeringen er sikker på at Russland står bak, og gir en beskjed om at et dataangrep er uakseptabelt. Det er dette som er en attribusjon.

– Det er viktig for oss å holde Russland ansvarlig. Vi kan ikke akseptere at Stortinget blir utsatt for denne typen angrep, sier Eriksen Søreide under et møte med pressen tirsdag.

Men attribusjonen får ingen rettslige konsekvenser. PSTs oppgave er å avdekke hvorvidt noen kan holde strafferettslig ansvarlig for dataangrepene.

Godtar ikke beskyldningene

Den russiske ambassaden i Norge skrev på Facebook at beskyldningen er uakseptabel.

– Vi ser på dette som en alvorlig og tilsiktet provokasjon, og som ødeleggende for bilaterale forhold. Vi krever en forklaring fra norsk side, skriver ambassaden.

Lederen i utenrikskomiteen i det russiske parlamentets overhus, Konstantin Kosatsjov, uttaler seg også. Han sier at det igjen har kommet beskyldninger uten at man har tatt bryet med å bevise dem.

Konstantin Kosatsjov.

Konstantin Kosatsjov mener dette er grunnløse beskyldninger.

Foto: Vincent Kessler / Reuters

– Som alltid kommer det beskyldninger mot Russland uten at man har tatt bryet med å bevise dem, og uten å foreslå å drøfte dem på ekspertnivå, sier han til nyhetsbyrået Tass.

Kosatsjov minner også om at en medarbeider i det russiske parlamentet ble holdt fengslet i Oslo en måned uten grunn, etter å ha blitt anklaget for spionasje under en konferanse i Stortinget.

PST etterforsker fortsatt

Saken ble anmeldt til Politiets sikkerhetstjeneste og de etterforsker fortsatt saken.

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere UDs konklusjoner nå.

– Vi etterforsker fortsatt saken. Først når etterforskningen er avsluttet, vil vi kunne gå ut og si hva som er vår konklusjon. Så den fortsetter uavhengig av det regjeringen har gått ut med i dag.

NRK forklarer

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

E-post på mange måter nøkkelen til vårt digitale liv. Der finner man ofte samtaler som går flere år tilbake i tid og sensitive dokumenter.

 

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

Ved å få tilgang til en e-postkonto, kan man også få tilgang til andre tjenester på nett. Man kan oppgi på en nettside at man har glemt passordet. Da kommer det en lenke til e-postkontoen, og man får tilgang til nettstedet. 

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

Hvordan får hackere tilgang til noens e-post?

Det er ganske vanlig at folk bruker det samme passordet flere steder. Enkle passord kan en hacker gjette seg til. Mange har også passord på avveie fra tidligere datainnbrudd, noe hackere flittig bruker i nye angrep.

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

Er vanlige folks e-post utsatt?

De siste årene har det blitt stadig mer populært å angripe bedrifter og organisasjoner med såkalte løsepengevirus. Slike virus stenger alle datamaskiner de får tilgang til. Mange av disse angrepene starter med en tilsynelatende uskyldig epost sendt til en eller flere ansatte i bedriften.

 

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

Det er også vanlig at kriminelle angriper private e-postkontoer til personer med en viktig rolle i et selskap. Disse hackerne har gjerne finansielle motiver for angrepet.

Når private kontoer blir angrepet, er det fordi eieren på en eller annen måte er interessant for angriperen. 

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

Hvordan kan jeg sikre meg mot å bli hacket?

Det viktigste du kan gjøre er å få deg tofaktor på e-postkontoen du har på jobb og privat. Med tofaktor får du en unik og midlertidig kode på sms eller i en app. Det gjør det mye vanskeligere for en angriper – nå må de vite både passordet ditt og den unike koden for å bryte seg inn.

 

Hvorfor er e-post så interessant for hackere?

Eksperter anbefaler også at man skaffer seg en såkalt passord manager. Det er et program som lagrer alle passordene dine på ett sted. Slik kan du ha forskjellige passord på alle nettsider, samtidig som du bare trenger å huske ett passord.  

Les mer om saken her:

– Russland ser på vesten som en trussel

Russland-ekspert og seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) Tor Bukkvoll sier at dette er med på å gjøre forholdet mellom Russland og Norge enda dårligere.

– Det er bare en sten til på byrden. Forholdet er ganske dårlig, dette gjør det dårligere, sier Bukkvoll.

NUPI-forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen forklarer at Russland ser på vesten som en trussel.

– At Stortinget blir hacket av Russland er ikke overraskende med tanke på konflikten Russland og vesten står i dag, sier Wilhelmsen.

Hun forteller at dataangrep er en type våpen som anses å være blant de vanligste og mest effektive.

– Hackerangrepet kan sies å være er en ny type tiltak overfor Norge fra russisk side, men det er en del av et stort konfliktbilde der det er flere våpen alt er tatt i bruk, sier hun.

Nato er bekymret

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg omtaler dataangrepet mot Stortinget som uakseptabelt, og sier at Nato er bekymret.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under en pressekonferanse i Brussel, 28. februar.

Jens Stoltenberg stoler på norske myndigheters vurdering av at det er Russland som står bak angrepene.

Foto: Olivier Matthys / AP

Norge anklaget tirsdag Russland for å ha stått bak dataangrepet mot Stortinget i sommer.

– Hackerangrepet mot Stortinget er alvorlig, og vi stoler på norske myndigheters vurdering av at det er Russland som står bak angrepet, sier Stoltenberg til TV 2.

– Nato er bekymret, fordi det føyer seg inn i et mønster vi har sett i andre land. Slike angrep er uakseptable og undergraver tillit, sier han.

Navarsete ikke overrasket

Kontoen til Liv Signe Navarsete (Sp) ble forsøkt hacket uten hell. Hun er medlem av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

Hun ble ikke overrasket over at regjeringen tror Russland står bak.

– Jeg synes det er synd fordi det ikke er med å forbedre forholdet til Russland. Vi er et lite land som har alt å tjene på et godt forhold til våre naboer. Men det er viktig å si tydelig ifra, og jeg har stor tillit til at det vil bli gjort fra utenriksministeren, sier Navarsete til NRK.

– Russland er klare til å begå angrep

Leder for Stortingets utenriks- og forsvarskomite, Anniken Huitfeldt (Ap), mener det er alvorlig dersom det stemmer at det er Russland som står bak dataangrepet.

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt har tillit til at utenriksministeren håndterer denne saken klokt overfor Russland.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det er et alvorlig, men ikke overraskende. Vi har sett angrep på det norske GSM-nettet under en større militær øvelse i nord, og nå får vi opplysninger om dette. Russland er klare til å begå denne typen angrep, sier Huitfeldt.

Hun har tillit til at utenriksministeren kan håndtere dette på en klok måte overfor Russland.

– Vi har et pragmatisk og praktisk godt samarbeid med Russland. Men vi er alltid veldig åpne når vi har grunnlag for å kritisere dem, sier hun.

– Lever i et krevende trusselbilde

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) ser alvorlig på opplysningene som kommer fra regjeringen.

– Vi vet at vi lever i et krevende trusselbilde, og at politikere og Stortinget er utsatt for angrep og trusler. Derfor er informasjonen vi har fått i dag om at regjeringen vurderer at det er Russland som står bak, svært alvorlig, sier Trøen.

Stortingspresident Tone W. Trøen

Stortingspresident Tone Trøen forteller at sikkerheten på Stortinget var god, men nå har de skjerpet den ytterligere.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Dataangrepet har ført til skjerpede sikkerhetsrutiner på Stortinget.

– Sikkerheten på Stortinget er god, men et ytterligere læringspunkt her var at vi måtte skjerpe passordkravene. Vi vet at Stortinget er utsatt for trusler og angrep. Derfor er arbeidet med sikkerhet ekstra viktig, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT