UD endrer bistandsrutiner

Utenriksdepartementet endrer rutinene for tildeling av bistandsavtaler til kommersielle aktører. Heretter skal alle avtaler godkjennes på høyeste hold i UD, sier utenriksminister Børge Brende.

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende utenfor Utenriksdepartementet i Oslo.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Bakgrunnen er VGs avsløringer om at konsulentselskaper med tette bånd til UD skal ha fått millioner i støtte etter lynrask saksbehandling.

– Det er jo en rekke opplysninger som har kommet frem, både når det gjelder tildeling og avtaleinngåelse, som jeg synes er av en slik karakter at man bør gjennomgå det i Utenriksdepartementet. Så får vi en vurdering av om dette er gjort i henhold til vårt regelverk, sier Brende.

Ifølge VG skal UD har gitt 24 millioner kroner til et konsulentselskap i forbindelse med et prosjekt om kjernevåpen.

Saksbehandlingstiden var bare to dager.

Skal godkjennes av leder

De tre eierne i konsulentselskapet, som alle har tette bånd til UD, skal ha tatt ut millioner i utbytte.

– Det som er sagt er jo at inntil vi får den fulle oversikten skal den administrative leder i Utenriksdepartementet godkjenne eventuelle avtaler som inngås med kommersielle aktører.

Kan man sikre seg prosjekter fra UD ved å kjenne folk her?

– Sånn skal det ikke være. Derfor har jeg også sagt at spesielt dette med kommersielle selskaper må være konkurranseutsatt.

Lederen av konsulentselskapet, International Law and Policy Institute (ILPI), vil ikke stille til intervju før UD er ferdige med å granske saken.

– For mange seminarer og reiser

KrF-leder Knut Arild Hareide mener man må være ekstra påpasselig med slike midler.

– I verste fall er dette penger som kunne ha gått til verdens fattige, som i stedet går til konsulentselskaper og private selskaper i Norge. Bistandsmidler og utviklingsmidler skal gå til de som trenger det aller mest, og derfor er det ekstra viktig at vi har en god forvaltning av disse pengene, sier han.

I Dagsnytt 18 torsdag sa Brende at det er for mange seminarer, reiser og konsulenter over bistandsbudsjettet.

– Jeg må si at jeg er overrasket over hvor mye av norsk bistand som har gått til såkalt advocacy, det vil si organisasjoner som sitter i New York, Geneve, Wien og mener ting om hvordan bistanden skal brukes. De pengene ønsker jeg å flytte ut i felt, sa Brende.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger