Uber-taxi samarbeider med Facebook

Uber har inngått samarbeid med Facebook Messenger, som gjør det mulig å bestille taxi via direktemeldinger på chat. Tjenesten blir trolig verdensomspennende i 2016. Norges Taxiforbund varsler politianmeldelse hvis norske Facebook-brukere får tilgang.

FACEBOOK-UBER/ Logo of the Uber and Facebook are seen through magnifier on display in this illustration taken in Sarajevo

NY ALLIANSE: Ubers nye chatte-tjeneste ble startet i USA og vil trolig spre seg til resten av verden i løpet av neste år.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Den nye avtalen vil gi kontroversielle Uber tilgang til millioner av Facebook-brukere.

Tjenestens integrasjon med Facebook tillater brukerne å bestille bil via Messenger uten å forlate chatten.

Ifølge Reuters er Uber den første samarbeidspartner for transport på Messenger. Dermed blir Facebook en stor aktør på transportmarkedet innen persontrafikk. Uber-konkurrenten Lyft vil også bli lagt til Messenger i januar.

Laster Twitter-innhold

Vurderer å anmelde Facebook

Forbundsleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland, sier de vil vurdere å gå til sak mot Uber og Facebook Messenger dersom tjenesten blir tilgjengelig i Norge.

I dag gjør man jo alt for å tjene penger

Forbundsleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland

– Det kom en ny lov i år som gjør det mulig å anmelde for medvirkning til ulovligheter. Da vil vi, sammen med Transportarbeiderforbundet, kunne politianmelde både Facebook og Uber, sier Trevland, som ikke er overrasket over Facebooks valg av samarbeidspartner.

– I dag gjør man jo alt for å tjene penger, sier Trevland.

Den omstridte drosjetjenesten Uber

OMSTRIDT: Uber har møtt stor motstand fra taxibransjen. I Tyskland er tjenesten forbudt.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Verdensomspennende i 2016

Ubers Messenger-tjeneste ble lansert i ti amerikanske byer onsdag, men planen skal være å nå hele USA før jul og resten av verden i løpet av 2016, skriver Financial Times.

– Facebook ser på dette som en måte å gjøre Messenger mer attraktiv. For Uber vil denne tjenesten gi selskapet et stort marked, sier Thilo Koslowski, visepresident i analysebyrået Gartner.

Laster Twitter-innhold

– Skal vi bli som Hellas?

Norges Taxiforbund håper nordmenn ikke lar seg friste av ulovligheter.

– Hvis vi skal gi opp velferdssamfunnet og bli som Hellas, er det jo greit. Jeg håper det norske folk tar avstand fra svart arbeid. I dag må du ha drosjeøløve for å drive persontrafikk mot vederlag i Norge, ellers er det ulovlig, sier forbundsleder Øystein Trevland.

Hvis vi skal gi opp velferdssamfunnet og bli som Hellas, er det jo greit

Forbundsleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland

– Vi kan ikke avskaffe kunnskap

Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund viser til en uke gammel dom som konkluderte at bruk av app ikke er i strid med samferdselsloven.

Roger Hansen, Norsk Transportarbeiderforbund

Forbundsleder Roger Hansen, Norsk Transportarbeiderforbund

Foto: Edin Babic / NRK

– Dette viser hvor kinkig dette er for drosjenæringen. Vi må innrømme at Uber er et resultat av den teknologiske utviklingen. Vi kan ikke avskaffe kunnskap, men det spørs om vi er rede til å omstille oss. Vi frykter at dette er kommet for å bli, sier Roger Hansen.

Vi må innrømme at Uber er et resultat av den teknologiske utviklingen. Vi kan ikke avskaffe kunnskap

Forbundsleder Roger Hansen i Norsk Transportarbeiderforbund

700 millioner brukere

Etter at Messenger for halvannet år siden ble skilt fra Facebook og ble en egen app, har tjenesten mer enn doblet antall aktive brukere til 700 millioner brukere per måned.

Ifølge produktsjef for Messenger, Seth Rosenberg, vil samarbeidet med Uber være den første i en serie planlagte avtaler med ulike operatører innen transportsektoren.

Philadelphia Uber Protest

Over 100 taxisjåfører protesterte mot Uber og Lyft i Philadelphia 16. desember.

Foto: Ed Hille / Ap

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger