Hopp til innhold

Uber-sjåfører får bøter for pirattaxikjøring

For første gang i Norge har tre Uber-sjåfører fått forelegg for å ha kjørt drosjetjenester ulovlig. – De som kjører UberPOP kan bli straffet, sier politiet.

Den omstridte drosjetjenesten Uber

Ubers ide er å være billigere og enklere enn de drosjeselskapene, men selskapet møter motstand hos Samferdselsdepartementet, Oslo kommune og Taxiforbundet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters/NTB Scanpix

Tidligere i høst ble tre UberPOP-sjåfører avskiltet fordi politiet mistenkte at sjåførene kjørte pirattaxi. Nå har de fått et forelegg på 8000 kroner for brudd på yrkestransportloven.

Arne Valdemar Nielsen

Politiadvokat Arne Valdemar Larsen.

Foto: Petter Nielsen / NRK

– Vi har nå utstedt forelegg til sjåfører som har kjørt personer mot betaling ved bruk av en digital plattform, uten at de hadde drosjeløyve, sier politiadvokat Arne Valdemar Nielsen ved trafikkseksjonen i Oslo politidistrikt.

Politiet har siden Uber etablerte seg i Norge i fjor, behandlet UberPOP som en ulovlig tjeneste. (Se faktaboks) Det samme har Samferdselsdepartementet. Oslo kommune og Norges taxiforbund har anmeldt Uber for å drive drosjesentral uten lov.

– Foreleggene er en bekreftelse på at myndighetene ser på UberPOP som en ulovlig tjeneste, sier Nielsen.

Uber vil ikke svare

Uber har på ett år fått fotfeste i Oslo. Selskapet hevder selv at godt over 10.000 personer har lastet ned appen og bestilt turer med den. De opplyser også at de har tilknyttet seg flere hundre sjåfører.

Ledelsen i Uber Norge vil ikke kommentere denne saken, fordi sakene berører deres "partner-sjåfører" og ikke selskapet. Uber har hele tiden ment at de driver innenfor lovverket, og at de håper myndighetene lager nye reguleringer og forskrifter som passer med den nye teknologien smarttelefoner og apper representerer.

– Vil fortsette som før

Forsker ved transportøkonomisk institutt, TØI, Jørgen Aarhaug, har fulgt Ubers utvikling i Norge og internasjonalt.

Jørgen Aarhaug

Forsker ved TØI, Jørgen Aarhaug er ikke overasket over at politiet har gitt tre Uber-sjåfører forelegg for pirattaxikjøring.

Foto: Simon Skjelbostad yset / NRK

– Det er helt klart et "set-back" som vil gjøre det vanskeligere å rekruttere sjåfører en stund fremover, sier Aarhaug.

Han tror likevel ikke selskapet vil gi opp målet om å bli en etablert persontransport-tjeneste over hele landet.

– Internasjonalt har de stort sett holdt på som før når de møter denne type hindringer, sier han.

Aarhaug sier Uber trolig vil fokusere på å påvirke myndighetene slik at regelverket blir formet på en måte som gjør at deres foretningsmodell passer inn.

Vil bøtelegge flere sjåfører

Politiadvokat Arne Valdemar Nielsen i Oslo politidistrikt sier de i tiden framover vil slå ned på sjåfører som kjører for UberPOP.

– Alle som kjører noen med en bil og tar imot betaling, uten å ha løve til det, kan bli straffet, sier Nielsen.

AKTUELT NÅ