Uber-nederlag i EU-domstolen

EU-domstolen konkluderer med at Uber må anses som en transporttjeneste. Det betyr at Uber kan underlegges samme reguleringer som andre taxiselskaper.

Uber

Bildeletjenesten Uber må anses som et transportselskap, konkluderte EU-domstolen med onsdag.

Foto: Eric Risberg / AP

EU-domstolen kom onsdag med sin avgjørelse i en sak fra Spania der Uber er blitt trukket for retten av Elite Taxi, en bransjeorganisasjon for taxisjåfører i Barcelona.

Domstolen konkluderer med at den tjenesten Uber tilbyr, ikke kan klassifiseres som en digital tjeneste.

– Ikke overrasket

Uber er mer enn en app, fastslår domstolen. Appen kan ikke ses isolert, men må forstås som en integrert del av et helhetlig system der hovedpoenget er å tilby transporttjenester.

Den konklusjonen er Norges Taxiforbund godt fornøyd med.

– Vi er fornøyde og ikke overrasket. Vi har hele tiden sagt at Uber er et taxiselskap og må behandles som et taxiselskap, sier direktør Roar Refseth i Norges Taxiforbund til NRK.

Konsekvensen av EU-domstolens avgjørelse er at Uber ikke kan påberope seg de frihetene som gjelder for digitale tjenester i EU.

Tvert imot står medlemslandene fritt til å regulere Uber på akkurat samme måte som andre transportselskaper. Det er opp til medlemslandene selv å avgjøre nøyaktig hvordan slike transportselskaper skal reguleres.

Store konsekvenser

I Norge regner Refseth med at Uber blir nødt til å konkurrere på like vilkår som de andre taxiselskapene dersom de vil inn på markedet igjen.

– Jeg regner med at samferdselsministeren står bak det han har sagt – at alle som driver med persontransport skal ha løyve. Da må Uber ha biler med løyve, sier han.

EU-domstolens avgjørelse kan få store konsekvenser for Uber i Europa.

I Barcelona betyr det eksempelvis at Uber må skaffe seg drosjeløyver og godkjenning fra lokale myndigheter for å kunne operere lovlig.

Uber: – Endrer ingenting

NRK har onsdag vært i kontakt med Uber Norge som viser til en kommentar fra Uber sentralt:

– I de fleste EU-land vil ikke denne avgjørelsen endre noe siden vi allerede opererer under transportloven. Men millioner av europeere forhindres fortsatt fra å bruke apper som vår, sier en pressetalsperson for selskapet.

Pressetalspersonen viser til at Ubers nye sjef Dara Khosrowshahi selv har sagt at det er riktig å regulere tjenester som Uber.

– Så vi vil fortsette vår dialog med byer i Europa. Det er vår tilnærming for å sikre at alle kan skaffe seg en pålitelig kjøretur ved et tastetrykk, sier talspersonen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger