Hopp til innhold

Ubåtkontrakt verdt milliarder til Kongsberg Gruppen

Kongsberg-gruppen signerte i dag en avtale om å levere hele kampsystemet til nye norske ubåter. Kontrakten har et potensial på 15 milliarder kroner og vil skape flere norske arbeidsplasser, opplyser selskapet.

Ubåt i havn i Oslo

Ubåten av typen Kongsberg Gruppen nå skal levere kamputstyr til i havn i Oslo.

Foto: thyssenkrupp Marine Systems

Regjeringen kunngjorde i februar at Norske skal kjøpe fire ubåter av Tyskland. Samarbeidet omfatter utdanning, trening, drift, vedlikehold og understøttelse av de nye ubåtene, og inkluderer i tillegg industrielt samarbeid med norske selskaper.

Forsvaret med nye kjøretøy

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen mener ubåtkontrakten vil skape norske arbeidsplasser.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Som en følge av dette har Kongsberg Gruppen, tyske thyssenkrupp Marine Systems og Atlas Elektronik i dag inngått en omfattende samarbeidsavtale for å utvikle, levere og vedlikeholde kampsystemene.

– Dette er en historisk milepæl for Kongsberg Gruppen, vi er stolt av å være med på å lage en teknologisk løsning som er verdensledende, sier konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Geir Håøy til NRK.

Avtalen har et potensial på mer enn 15 milliarder kroner for Kongsberg Gruppen over de neste tiårene, opplyser selskapet.

Kampsystem Ubåt

Kongsberg Gruppen skal være med å utvikle kampsystemene på Norges nye ubåter.

Foto: Kongsberg Gruppen

Flere norske arbeidsplasser

Fra norsk side er det først og fremst Naval Strike Missile (NSM) det dreier seg om. NSM er et norskprodusert sjømåls- og kryssermissil fra Kongsberg Defence Systems.

Avtalen medfører at partnerne etablerer et nytt selskap som skal være basert i Norge.

– Lykkes vi slik vi håper og tror kan dette både sikre og skape nye arbeidsplasser i norsk industri, sier konsernsjef Håøy.

Fire ubåter

I langtidsplanen for Forsvaret, som ble vedtatt i Stortinget i november i fjor, legges det opp til kjøp av fire nye ubåter. Prislappen med våpen, kaianlegg, opplæring og vedlikehold blir trolig på over 30 milliarder kroner.

Ubåtene vil være basert på det tyske 212-designet som allerede er i tjeneste både i Italia og Tyskland.

Nato-landene Nederland og Polen planlegger også å kjøpe nye ubåter og har vært i dialog med Norge om et samarbeid om anskaffelse, vedlikehold og opplæring.

AKTUELT NÅ