NRK Meny
Normal

Uaktuelt å kutte drivstoffavgifter

Finansminister Kristin Halvorsen etterlyser mot hos de andre partiene. Hun mener ingen partier kommer til å sette ned avgiftene, heller ikke Frp.

Kristin Halvorsen
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kristin Halvorsen ønsker mer ærlighet i miljødebatten. Hun mener de andre partiene er for feige og at de stikker hodet i sanden i stedet for å fortelle folk sannheten.

I Politisk Kvarter nevnte Halvorsen Høyre og Venstre som to gode eksempler på feige partier som tidligere har kritisert regjeringen for å være for defensive i miljøpolitikken.

- Har gått og gjemt seg

- De har gått og gjemt seg når den store debatten går om hvor mye drivstoff kommer til å koste i framtiden. Jeg synes det er å kaste blår i øynene på folk hvis man skal prøve å innbille dem at bensin, diesel og fyringsolje kommer til å bli billigere i framtiden, sier Kristin Halvorsen til NRK.

Hun sier at vi har en meget høy oljepris i dag og at det skyldes mange forhold som dreier seg om etterspørselen etter olje. Hun tror at oljeprisen kommer til å være høy også i framtiden

- Det er ingen som må tro at framtiden kommer til å gi oss billigere bensin- og diesel. Både fordi markedet nå ser ut som det gjør, og hvis vi lykkes med å lage en internasjonal klimaavtale som setter et tak på utslipp, vil en av konsekvensene være at karbonutslippene får en pris, og da kommer det til å bli dyrere framover, sa Halvorsen til NRK.

Les også: Milliardær vil doble bensinprisen

- Uaktuelt å kutte avgifter

Finansministeren sier det er helt uaktuelt for regjeringen å kutte avgifter på drivstoff framover. Det spiller ingen rolle hvor høy prisen på bensin eller diesel blir.

- Nei, vi har ingen planer om å sette ned noen avgifter. Jeg tror det er mye viktigere å være ærlig mot folk og si de kostnadene en har i forhold til bensin og drivstoff ikke kommer til å gå ned.

Kristin Halvorsen

Det er på dette området Halvorsen ønsker seg mer mot og ærlighet hos de andre partiene. Nordmenn betaler nemlig lite for drivstoff, og prisøkningen er ikke dramatiske for folk flest.

- Nå er det jo sånn at de norske drivstoffprisene ligger, hvis vi sammenligner med hvor mye vi tjener, nesten i bunn i europeisk sammenheng.

Høye bensinpriser

Bensinprisene kommer til å være høye også i framtiden. (Ill.foto)

Foto: Ill.foto:Gorm Kallestad, Kallestad, Gorm / Scanpix

Hun forteller at en familie i gjennomsnitt bare bruker omtrent 3,5 prosent av en families utgifter på drivstoff og det er derfor ikke en stor kostnad for de aller fleste i Norge.

- Smått i den store sammenhengen

- Jeg synes vi sjøl også må være mye modigere, men det kommer ikke til å være noen partier som setter ned diesel- og bensinprisene. Vi spurte Frp i Stortinget før sommeren om partiet kunne garantere at de setter ned diesel- og bensinprisen hvis de gjør et så godt valg som de ser ut til, og det kan de ikke, sier Halvorsen til NRK.

Halvorsen kaller Høyre og Venstre feige, men var det egentlig så modig og radikalt og sette på fem øre på bensinavgiften? Det tilsvarer 2,50 kroner ekstra for dem som kjører mellom Oslo og Trondheim.

- Dette er jo smått i den store sammenhengen. Det kommer ikke til å velte noen budsjetter, sier Halvorsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger