Hopp til innhold

Tyrkias utenriksminister: – Vil fortsatt kjøpe russiske våpen

Tyrkia vil fortsette med å kjøpe russiske våpen. Det sier den tyrkiske utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu, som er på et to dagers besøk i Norge. Torsdag besøkte han moskeen i Bærum som ble utsatt for etterrorangrep tidligere i måneden.

Tyrkias utenriksminister besøkte moskeen i Bærum

BÆRUM: Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu og landets ambassadør til Norge, Fazlı Çorman, avla et besøk til moskeen i Bærum torsdag.

Foto: Mevlüt Çavuşoğlu/Facebook

Første del av den offisielle delen av den tyrkiske utenriksministeren Mevlüt Çavuşoğlu besøke i Norge fredag, ble brukt til et foredrag på Norsk Utenrikspoltiske, der forholdet til NATO og Russland samt situasjonen i Syria stod sentralt.

Mevlut Cavusoglu

Tyrkias utenriksminister på Norgesbesøk. Blant programmet hans her i landet er besøk i moskeen som ble angrepet nylig og samtaler med Norges utenriksminister.

– Russland er en regional stormakt som vi kjøper en tredjedel av vår gass fra. Derfor kan vi ikke velge mellom Europa og Russland sa Çavuşoğlu.

– Vi forsøkte i 10 år å kjøpe det amerikanske antirakettforsvarssystemet Patriot, uten hell, Derfor valgte vi det russiske S-400. Og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt at de allierte i NATO står fritt til å kjøpe våpen fra hvem som helst.

Russland vil selge jagerfly til Nato-medlemmet Tyrkia

Kjøpet av det russiske rakettforsvarssystemet har gjort at USA nå har suspendert Tyrkia fra kampflyprogrammet F-35, som Norge også er med på.

Çavuşoğlu sa at Tyrkia har brukt 1,4 milliarder eller mer enn 11 milliarder norske kroner på F-35 programmet, penger som den amerikanske presidenten Donald Trump i følge ham skal være villig til å betale tilbake.

En F-35 i flukt over Fuji-fjellet i Japan. Foto: F-35-programmet.

USA har suspendert Tyrkia fra utviklingen av F-35 kampflyprogrammet

Foto: F-35-programmet

Tyrkia blir i Syria på grunn av kurderne

Borgerkrigen i Syria, der Tyrkia har en rekke militære observasjonsposter i den i hovedsak opprørskontrollerte Idlib-provinsen i nordvest, var også et tema i fordraget og under spørsmålrunden etterpå.

– Vi vil drive ut terroristene i PKK og YPG (kurdernes militære styrker) fra grenseområdene mot Tyrkia. Hvis vi ikke får hjelp av våre allierte, så gjør vi det aleine sa utenriksminister Çavuşoğlu, som med dette åpnet for at Tyrkia kanskje kan oppgi sin støtte til de syriske opprørerene som nå sloss med ryggen mot veggen mot de syriske regjeringsstyrkene.

Men betingelsen er at de kurdiske styrkene må vekk fra grenseområdene, der Tyrkia lenge har ønsket å opprette en sikker sone.

Besøkte Al-Noor Islamic Centre

Utenriksminister Mevlüt Çavuşoğlu dro torsdag rett fra flyplassen til moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum i Bærum, som for snart tre uker siden var utsatt for et terrorangrep.

– Vi kan kun overvinne islamofobi om vi alle står sammen, sa den tyrkiske utenriksministeren, som selv la ut bilder fra besøket på Facebook. .

Mevlüt Çavuşoğlu besøkte moskeen i Bærum

DELTE BILDER: Çavuşoğlu har delt bilder fra besøket i et Facebook-innlegg.

Foto: Mevlüt Çavuşoğlu/Facebook

Takket norske myndigheter

Çavuşoğlu dro til moskeen sammen med Tyrkias ambassadør til Norge, Fazlı Çorman, og Pakistans ambassadør i Norge, Zaheer Pervaiz Khan.

Der møtte de moskéledelsen, og uttrykte sin medfølelse og ønsker om at moskeen raskt legger angrepet bak seg. Çavuşoğlu takket også norske myndigheter.

– Jeg vil takke norske myndigheter for kloke budskap mot islamhat, sier han.

Han har også delt flere bilder av sporene og ødeleggelsene inne i moskeen etter terrorangrepet.

21 år gamle Philip Manshaus angrep moskeen på Skui i Bærum 10. august. Han avfyrte skudd, men ingen ble truffet. To menn klarte å stoppe ham. 21-åringen er siktet for terror, i tillegg til drapet på sin stesøster.

Philip Manshaus, siktet for terror, drap og drapsforsøk etter a

VILLE SKREMME: Politiet mener målet til Philip Manshaus var å skremme muslimer.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

OPPDATERT 16.33: I en tidligere versjon av denne artikkelen skrev vi at Esat Şafak Göktürk er Tyrkias ambassadør til Norge. Det riktige skal være Fazlı Çorman.

AKTUELT NÅ