NRK Meny
Normal

Tybring-Gjedde: – Frp blir ingen bremsekloss

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener den rødgrønne regjeringen bygde ned forsvaret gjennom åtte år. – Det å skylde på forrige regjering når man selv er på vakt, står det ikke særlig respekt av, svarer Anniken Huitfeldt (Ap).

Christian Tybring-Gjedde

STYRKING: Christian Tybring-Gjedde mener Forsvaret må styrkes i årene som kommer. Samtidig sier han at det er «vanskelig å være finansminister» i en tid med kraftig oljeprisfall.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Nordmenn flest må få med seg at det ikke kommer noen Nato-styrke til Norge for å forsvare oss dersom vi ikke er i stand til å forsvare oss selv, sier Tybring-Gjedde.

Han er glad for at forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen tegnet et ærlig bilde av tilstanden i Forsvaret da han la frem sitt fagmilitære råd torsdag.

Bruun-Hanssen pekte på et stort behov for økte bevilgninger i årene som kommer, og skisserte en omfattende nedbygging dersom bevilgningene forblir på dagens nivå.

– Nå er det opp til politikerne å velge om de vil gjøre det forsvarssjefen mener er nødvendig. Velger man ikke å gjøre det, må man leve med konsekvensene, sier Frp-politikeren, som sitter i Stortingets forsvarskomité.

– Enten er vi med, eller så er vi ikke med

Tybring-Gjedde er enig med forsvarssjefen om behovet for en styrking av Forsvaret.

– Frp blir ingen bremsekloss i denne sammenheng. Gjennom åtte rødgrønne år har Forsvaret gradvis blitt bygget ned i tråd med en slags tro på budskapet «peace in our time», sier han.

– De siste årene har kostnadene for forsvarsteknologi økt mer enn prisstigningen. Det må kompenseres med økte bevilgninger. Samtidig har teknologien også blitt bedre og mer komplisert. Når det kommer til forsvarsteknologi er det slik at enten er vi med, eller så er vi ikke med.

– Forsvaret finansierer regjeringens skattekutt

Forsvarssjef Bruun-Hanssen mener det trengs 180 milliarder kroner ekstra over 20 år for å kunne videreføre og fornye Forsvaret. Denne summen omfatter også 33 milliarder kroner som Forsvaret anslår at de vil miste i samme periode, som følge av regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform.

Anniken Huitfeldt i Stortingets vandrehall

OPPGITT: – Det å skylde på forrige regjering når man selv er på vakt, står det ikke særlig respekt av når det gjelder forsvarspolitikk, sier Anniken Huitfeldt (Ap).

Foto: David Krekling / NRK

Anniken Huitfeldt (Ap), leder av Forsvarskomiteen, reagerer sterkt på at Tybring-Gjedde mener de rødgrønne har bygd ned forsvaret, når den sittende regjeringens politikk pålegger forsvaret kutt.

– Vi er enige i behovet for økt satsing, men uenig i effektiviseringskuttet som pålegges Forsvaret. Høyre og Frp lar Forsvaret finansiere regjeringens skattekutt, sier Huitfeldt.

– Det å skylde på forrige regjering når man selv er på vakt, står det ikke særlig respekt av når det gjelder forsvarspolitikk. Som politiker evalueres du på det du leverer når du er på vakt.

Tror på styrking allerede i 2016

– Det er viktig at vi fortsetter moderniseringen av Forsvaret, men det er veldig dårlig å starte satsingen med en såkalt effektiviseringsreform, sier Huitfeldt.

Christian Tybring-Gjedde er «rimelig sikker på» at vi vil se en styrking av enkelte forsvarsområder allerede i statsbudsjettet for 2016. Han understreker imidlertid at oljeprisen er halvert siden i fjor høst.

– Det er ikke lett å være finansminister akkurat nå, sier Tybring-Gjedde.

– Det beste ville vært å gjøre det som et samlet lederskap i Forsvaret mener er nødvendig, dersom det var mulig. Men politikk handler om realiteter, ikke bare teoretiske størrelser.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger