Hopp til innhold

Tybring-Gjedde føler seg dolket i ryggen av Bertheussen

OSLO TINGRETT (NRK): Ingvil Smines Tybring-Gjedde reagerte på at Laila Bertheussen ikke ønsket mer overvåking, og at hun var overraskende rolig etter ting som skjedde ved hjemmet.

dN5y9FpPRLU

VITNER: Tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde i Oslo tingrett. Hun har status som fornærmet i saken.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Tidligere samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines-Tybring Gjedde forklarte seg onsdag i rettssaken mot Laila Bertheussen. Bertheussen er blant annet tiltalt for å ha sendt et trusselbrev til ekteparet Tybring-Gjedde i januar/februar i fjor.

Etter å ha forklart seg inngående om den økende mistanken mot Bertheussen, ville PSTs politiadvokat Thomas Blom vite om hun føler seg dolket i ryggen av 55-åringen.

– Ja, det tenker jeg «goes without saying», sier Tybring-Gjedde.

På pressekonferansen etter rettsdagen presiserte hun dette:

– Jeg sa at HVIS det er tiltalte som har gjort dette, så føler jeg meg dolket i ryggen.

I en Facebook-gruppe opptrådte hun som venn med Bertheussen. Likevel reagerte hun etter hvert på at Bertheussen så ut til å ta de mange trusselhendelsene med knusende ro.

– Det slo meg allerede da at jeg tenkte «har hun spilt på flere hester»? sa Smines Tybring-Gjedde i retten.

Hun viste da til korrespondanse mellom henne og Bertheussen om å tipse journalister om den første trusselhendelsen mot Bertheussens bolig, 6. desember 2018.

Kom sammen med ektemannen

Den tidligere samfunnssikkerhetsministeren ankom onsdag morgen tinghuset sammen med ektemann Christian Tybring-Gjedde, der de begge vitner som fornærmede i dag.

Christian Tybring-Gjedde og Ingvil Smines Tybring‐Gjedde sammen med bistandsadvokat Hermann Skard

ANKOMMER: Christian Tybring-Gjedde og Ingvil Smines Tybring‐Gjedde sammen med bistandsadvokat Hermann Skard onsdag morgen.

Foto: Terje Ben / NTB

Ekteparet mottok et truende brev 5. februar 2019. Brevet er trolig satt sammen av bokstaver fra Morgenbladet og nesten identisk med det som ble sendt til Wara/Bertheussen en uke tidligere

Tybring-Gjedde fortalte om en mistanke som styrket seg etter hvert som flere ting skjedde.

Samtidig fortsatte vennegruppen å eksistere på Facebook.

– Jeg opplevde gradvis at Bertheussen ble mer og mer intens. Noe lo vi av, andre ting var mer egnet til å undre seg over, sa Tybring-Gjedde.

Tor Mikkel Wara fulgte med i salen, mens Laila Bertheussen fulgte vitnemålet fra et annet rom i tinghuset.

– Var underlig rolig

Tybring-Gjedde sa hun ble kontaktet av Wara etter hendelsen med pulver i postkassen. Hun sier det var alarmerende informasjon. Hun fortalte at hun hadde besøk den dagen og ikke ville at barna skulle bli redde. Deretter kom det politi til stedet.

Konvolutten som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. NRK har sladdet adressen.

KONVOLUTT: Konvolutten som ble sendt til Tybring-Gjedde 5. februar 2019.

Foto: Politiet

– Jeg registrerer at hun var underlig rolig. Det var en følelse av at hun virket uforstyrret av hendelsene, til tross for at det skjedde nye ting på hennes bolig, sier Tybring-Gjedde.

Dommeren ville vite hvordan Ingvil Smines Tybring-Gjedde varslet om mistanken.

– Jeg var redd for ikke å bli trodd, eller være en som kastet ved på bålet, sa Tybring-Gjedde.

Hun varslet via en departementsråd.

– Hvor konkret var du? spurte dommeren.

– Det var noe av de samme som jeg sier nå, at det ble mer og mer intenst, og at vedkommende ikke tok imot sikkerhetstiltak, svarte Ingvil Smines Tybring-Gjedde.

Senere konkluderte hun:

– Vi backer hverandre, men det fins en grense for når backingen går bort.

Varslet Statsministerens kontor

Hun sier at hun varslet Statsministerens kontor via en departementsråd noen dager før pågripelsen av Bertheussen, men hun kunne ikke si eksakt dato.

Hun ville ikke utdype konkret hva som ble sagt, men sier til NRK at hun varslet om Bertheussen.

– Det er en sak mellom de jeg har varslet til og meg, sa Tybring-Gjedde.

– Ubehagelig og vanvittig flaut

Da hun innledet vitnemålet, startet Ingvil Smines Tybring-Gjedde med å tordne mot lekkasjer. Hun reagerte voldsomt på at en Messenger-samtale med tiltalte Laila Bertheussen er lekket til pressen.

I samtalen snakket de to om teaterstykket «Ways of Seeing». Begge mente privatlivet hadde blitt invadert.

– Jeg ønsker å peke på hva denne saken startet med. Det startet med reaksjoner på at navngitte personer ble konstruert inn i et rasistisk nettverk i teaterforestillingen «Ways of seeing». Noen av oss som ble eksponert for dette, reagerte. Jeg var en av dem. Det opplevdes som en invasjon av mitt privatliv, sa hun i retten.

Wara og Bertheussen i retten

VITNEBOKS: Tor Mikkel Wara, med tiltalte Laila Bertheussen ved siden av, tegnet i retten.

Illustrasjon: Esther Maria Bjørneboe

Hun omtaler det som en lekkasje fra PSTs innhentede dokumenter.

Tybring-Gjedde sier gruppen var privat. Hun sier hun likevel har forståelse for at gruppechatten blir brukt som bevis i saken, fordi Bertheussen var med der.

– Saken i seg selv har lite med en privat Messenger-tråd å gjøre. Denne, la oss kalle det gruppen, er opprettet som en ventil av privat karakter. Jeg gjentar en gang til, av privat karakter. Den var aldri ment for offentligheten, sier hun.

– Slikt sett handler det ikke om hvem som var der eller hvilken makt man hadde, min tilstedeværelse i denne gruppen hadde ingenting med min politiske profesjon å gjøre, hverken som statssekretær eller som statsråd, sier Tybring-Gjedde.

Hun legger til at hun har forståelse for at meldinger sendt i gruppen har blitt lagt frem i retten

– Fordi tiltalte var en del av gruppen, og fordi PST har hentet ut en del av dette som bevis. Selv om jeg personlig synes det er utrolig ubehagelig og vanvittig flaut.

Konvolutten som ble sendt til Wara/Bertheussen

Konvolutten som ble sendt til Wara/Bertheussen.

Brev sendt til Bertheussen/Wara. Lignende brev ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. Brevet var påført et brennmerke og spor av urin.

Dette brevet ble sendt til Wara/Bertheussen.

Brevet som ble sendt til Tybring-Gjedde.

Konvolutten som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde. NRK har sladdet adressen.

Konvolutten som ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

Sammen i Messenger-gruppe

På Messenger var Ingvil Smines Tybring‐Gjedde i hyppig kontakt med Bertheussen i perioden teaterstykket hadde premiere.

Filter Nyheter har omtalt en rekke meldinger som er del av straffesaken. 27. november 2018 skrev Ingvil Smines Tybring‐Gjedde dette i en dialog med Bertheussen:

«Dagbladet laver en skikkelig drittsak! Håper Tor Mikkel går statsadvokaten til å vurdere alle juridiske aspekt ved dette!!!! Vi fikk innført en ny paragraf 266a for slikt som dette! Vær så snill å vurdere dette!!!!! Jeg klikker snart!!!! Jeg er så forbannet! Har fått MANGE henvendelser fra folk som mener rettssikkerheten er truet! Vi (Frp) kan ikke være på vakt og la dette skje!!!!»

På pressekonferansen etter rettsdagen ble hun konfrontert med denne meldingen.

– Kan man tolke det som at du mente Wara som justisminister ville agere overfor teateret?

– Absolutt ikke. Tor Mikkel Wara var en fantastisk justisminister. Han gjorde en veldig god jobb. Det du refererer til var en privat, personlig meningsutveksling mellom privatpersoner, sa Tybring-Gjedde og fortsatte:;

– I den situasjonen som jeg har redegjort for, om det truende bildet som har vært mot oss. som ektepar og familie, så var jeg opprådd. Når du føler at ingen hører på hvor redd du er, eller gjør noen ting. Det var uttrykk for det. Selvfølgelig hadde jeg ingen påvirkning av hva justisministeren gjorde med dette, svarte hun.

Chat-gruppen med navnet «Hækaveh» besto av daværende statssekretær (senere beredskapsminister) Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp), den nylig avgåtte statssekretæren Line Miriam Sandberg (Frp), Rita Karlsen i Human Rights Service, Gry-Anette Rekanes Amundsen (Frp) og ytterligere to kvinner.

Bertheussen-saken

FORNÆRMET I SAKEN: Forsvarer John Christian Elden (t.h.) i samtale med Christian Tybring-Gjedde, Ingvil Smines Tybring‐Gjedde og bistandsadvokat Hermann Skard under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Bildelekkasje

Påtalemyndigheten har vært kritiske til at et bilde av hærverket havnet hos mediene. Bertheussen fortalte selv at hun delte det i Messenger-gruppen.

Dagen etter følte Tybring-Gjedde behov for å fortelle at det ikke var hun som hadde delt bildet med mediene.

– Den slags driver selvfølgelig ikke regjeringen med i disse sakene. Jeg har heller ikke lekket noen bilder til mediene, det gjorde tiltalte selv, sa Tybring-Gjedde.

Bertheussen forklarte i retten at hun hadde kontakt med Tybring-Gjedde mens politiet etterforsket trusselhendelsene.

Ingvil Smines Tybring-Gjedde har vært til stede i retten de aller fleste rettsdagene. Christian Tybring-Gjedde møtte opp for første gang i dag.

Ekteparet var veldig kritiske til teaterstykket etter at det ble vist.

24. november 2018 sa Ingvil Smines Tybring‐Gjedde at hun var redd for hva bildene av boligen deres kunne føre til, og omtalte stykket som farlig i et intervju med nettstedet Human Rights Service.

– Vi har ikke adressen vår offentlig noe sted på grunn av tidligere trusler. Og her har altså noen ligget i hekken utenfor hos oss og filmet hjemmet mitt! uttalte Tybring-Gjedde.

Dagen etter skrev Christian Tybring-Gjedde på Facebook: «Blackbox Teater legitimerer sitt hat mot nordmenn gjennom en absurd statsfinansiert teaterforestilling».

NRK kunne senere avsløre at det ikke var ekteparets hus som hadde blitt filmet, men et hus som tilhører noen i familien.

Mottok truende brev

Ekteparet Tybring-Gjedde har status som fornærmede i saken. 5. februar 2019 mottok de et brev som påtalemyndigheten mener hadde et truende innhold. Teksten var satt sammen med deler av et intervju i Morgenbladet med skuespiller Hanan Benammar fra teaterstykket «Ways of Seeing».

Dette brevet ble sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

BREV: Brevet som ble sendt til Tybring-Gjedde.

Foto: Politiet

«Jeg må bare le av dem. Det er ikke vi som er farlige, det er rasistene. Når de sier at de er redde, må jeg bare le. Vi ses 26 02 kl. 20. Hovedpoenget er: Vil vi bo i et drittsamfunn eller i et hyggelig samfunn?»

Påtalemyndigheten mener det er Laila Bertheussen som har laget og sendt brevet. I tiltalen skriver de at «handlingen anses som en trussel mot samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og var egnet til å påvirke hennes arbeid som minister».

Tybring-Gjedde fortalte i retten at hun ble sint, frustrert og redd etter at hun fikk trusselbrevet, og at hun blant annet begynte å undersøke om det var noe under bilen.

– Vi hadde gitt støtte til en som trengte trøst, og så var det hele kanskje en lek. Jeg ble også bekymret over at Bertheussen ikke utviste en redsel for det som skjedde, til og med når hun var alene hjemme.

Tybring-Gjedde sa også at Bertheussen virket irritert over sikkerhetstiltakene.

– Det virket som det var mer irriterende enn selve truslene.

Tidslinje for Bertheussen-saken

14. mars 2019 ble justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, pågrepet og siktet for å selv ha tent på parets bil, og for å ha fått det til å virke som andre står bak. Senere ble hun siktet for til flere hendelser ved boligen der hun bodde med Wara, og for å ha sendt trusselbrev til Wara og ekteparet Tybring-Gjedde. Hun er blant annet tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 115, som gjelder angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Rettsaken startet i Oslo tingrett 8. september 2020.

AKTUELT NÅ