Hopp til innhold

Tybring-Gjedde om innreisenekt: – Finnes andre konflikter Gilbert kan engasjere seg i

Mens Utenriksdepartementet sier de arbeider for å få omgjort innreiseforbudet til den norske legen Mads Gilbert, mener Frps Christian Tybring-Gjedde at Israel er i sin fulle rett til å gjøre denne type sikkerhetsvurderinger.

Christian Tybring-Gjedde

STOLER PÅ ISRAEL: Frp-politiker Christian Tybring-Gjedde mener det ikke er noen grunn til å tvile på Israels forklaring om at det er sikkerhetsgrunner som gjør at de nekter lege Mads Gilbert innreise til Gaza.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er en vurdering som israelsk etterretning har gjort. Jeg har ikke kjennskap eller kunnskap om hvordan det arbeidet er gjort, men jeg antar at de har gjort en beslutning som de mener er fornuftig, sier Christian Tybring-Gjedde til NRK.

Bakgrunnen er at den norske legen Mads Gilbert i oktober ble nektet innreise til Gaza via Israel. Ifølge en e-post, referert av VG, skal den norske ambassaden i Tel Aviv ha fått informasjon om at innreiseforbudet var permanent.

Det benekter Israels ambassadør til Norge overfor NRK.

Gilbert selv reagerer kraftig på beslutningen, mens Tybring-Gjedde mener man må stole på at Israel har vurdert dette nøye.

– Må forholde seg til etterretning

Frp-politikeren, som er medlem av stortingsgruppen «Israels venner» og utenriks- og forsvarskomiteen, mener Norge bør avvente en reaksjon overfor Israel.

– Det er naturlig at hvis Norge skal reagere på dette, så må vi avvente hva Israel har kommet frem til i den grad de ønsker å dele det med oss. På samme måte som vi i Norge har PST som gjør ulike sikkerhetsvurderinger, som vi må forholde oss til, må Israel forholde seg til den etterretningen de har og resultatene de kommer frem til, sier han.

Han får støtte av organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF), som sier de har stor forståelse for Israels beslutning.

– Gilbert ble stoppet ved den grensestasjonen på egyptisk side i sommer, uten at det ble gjort noe stort poeng ut av det i norske medier. Alle stater har rett til å avgjøre hvem som kommer inn i landet. Når israelske myndigheter sier det er gjort en sikkerhetsvurdering, er det vanskelig å gå inn og overprøve det, sier Conrad Myrland, leder i MIFF.

Legen Mads Gilbert har fått beskjed om at han er nektet innreise til Gaza. Han reagerer sterkt på dette, og mener det hele er et ledd i en kampanje mot ham.

SINT: Mads Gilbert liker svært dårlig å bli nektet innreise til Gaza og sier slike beslutninger går utover sivilbefolkningen.

Han henviser også til en uttalelse lege Erik Fosse skal ha kommet med om situasjonen på Shifa-sykehuset hvor legene arbeidet.

Conrad Myrland

FORSTÅR ISRAEL: Conrad Myrland i Med Israel for Fred, mener det ikke er mulig å overprøve sikkerhetsvurderingen Israel har gjort.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– – Det er jo en kjent sak at Gilbert bidrar til den globale demoniseringen av Israels forsvar. Erik Fosse forteller jo også at de palestinske legene på Shifa-sykehuset jublet da det ble avfyrt Hamas-raketter mot Tel-Aviv. Når man ser at det er slike folk Gilbert pleier omgang med, tror jeg det ligger noe under her. Jeg har stor forståelse for Israels vurdering, sier Myrland.

Tybring-Gjedde mener det finnes andre konfliktområder Gilbert kunne engasjert seg.

– Det er jo tydelig at Mads Gilbert i tillegg til å sikkert være en flink lege, også er en politisk aktør og det finnes nok av konflikter for Mads Gilbert å engasjere seg i utenom Midtøsten og Palestina og det finner jeg litt underlig. Dessuten sier han jo selv at hans egen person ikke er viktig og da burde han jo heller ikke opptre som om hans person er viktig slik han gjør i mediene nå, sier han.

Røde Kors tar avstand

Gilbert selv mener dette ikke handler om ham, men situasjonen for sivilbefolkningen i Gaza.

– Dette handler ikke om min person. Dette handler om palestinernes rett til å få bistand og støtte i en ekstrem situasjon, sier Gilbert.

Selv om israelske myndigheter foreløpig ikke er oppgitt annen årsak til innreiseforbudet enn sikkerhetsgrunner, er det flere som reagerer på at Gilbert nektes innreise til Gaza via Israel. Blant dem er Røde Kors, som driver omfattende arbeid på i Gaza.

– Vi tar avstand fra at leger, helsepersonell som nå trengs på Gaza blir utestengt fra å gjøre arbeidet sitt. Det er fremdeles en konflikt som pågår, Gaza er okkupert og Israel har en forpliktelse til å slippe inn og sørge for at befolkningen på Gaza får den hjelpen de trenger, sier Mads Harlem i organisasjonen.

Mads Gilbert på Shifa sykehuset

ARBEIDET I GAZA: Dette bildet fra i sommer, viser Mads Gilbert på Shifa-sykehuset i Gaza-by hvor han arbeidet i 15 dager.

Foto: Hatem Moussa / Ap

– Uakseptabelt

Blant dem som også reagerer er SVs Bård Vegar Solhjell

– Det er uakseptabelt av Israel å stenge ham ute fra det humanitære arbeidet han har gjort der. Vi kan ikke akseptere at land stenger ute de som skal hjelpe selv om det er krig. Det må Norge ta opp, kreve omgjort og jeg vil også ta det opp med den israelske ambassadøren i Norge som jeg skal møte om kort tid, sier Solhjell.

Også leder for utenrikskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt reagerer på innreisenekten.

– Dette er helt uakseptabelt. Vi trenger helsearbeidere som redder liv og det er mangel på helsearbeidere som vil gå inn i denne type konfliktområder. Mads Gilbert har vært der det er farligst og reddet mange liv, sier Huitfeldt.

Hun skal også ha et møte med den israelske ambassadøren neste uke, og sier hun vil ta opp Gilberts innreisenekt da. Hun ber også Utenriksdepartementet om å kreve en redegjørelse fra israelske myndigheter om hva som ligger bak begrunnelsen om at det er sikkerhetshensyn som gjør at Gilbert ikke får reise til Gaza.

– Norske myndigheter er ikke enige i dette avslaget og det har vi gjort klart overfor israelske styresmakter. Vi vil følge opp denne saken videre og har bedt om en forklaring, sier Rune Bjåstad, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

PÅ SAKEN: Utenriksdepartementet har tatt opp innreisenekten med israelske myndigheter.

UD: – Vi følger opp saken

– Ambassaden har tatt opp denne saken med israelske styresmakter og de sier det er sikkerhetsgrunner som er årsaken til innreiseforbudet. Vi stiller oss uforstående til at det skal være sikkerhetsårsaker som er årsaken til et slikt forbud og det har vi også gitt uttrykk for til israelske myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad.

Han sier at både UD i Norge og den norske ambassaden i Tel Aviv arbeider med å få klarhet i denne saken, og finne ut hva som ligger bak sikkerhetsvurderingen.

– Vi vil følge opp denne saken og ta opp det vi mener er et vedtak som bør omgjøres. Ambassaden vil følge opp saken og gi uttrykk for at det er behov for helsearbeidere i Gaza fremdeles og at vi stiller oss uforstående til den årsaken Israel har gitt, sier Bjåstad.

AKTUELT NÅ