NRK Meny
Normal

Tybring-Gjedde klar for kamp mot Listhaug: - FrP trenger meg

Sylvi Listhaug har fått partiledelsens velsigning til å utfordre Christian Tybring-Gjedde om stortingsplassen. Nå tar han seg selv i forsvar.

Christian Tybring-Gjedde

KAMPKLAR: Christian Tybring-Gjedde er forberedt på en tøff nominasjonskamp mot Sylvi Listhaug når han ber om tillit fra velgerne til å gå løs på sin fjerde strake periode på Stortinget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg gjør mitt og står på for Oslo, så får Sylvi gjøre det hun mener er rett, sier Christian Tybring-Gjedde.

NRK møter en tilsynelatende smørblid 52-åring i vandrehallen på Stortinget, som ellers er sedvanlig sommerstille allerede i slutten av juni. Som Dagsavisen først spekulerte i mandag brygger det opp til en heftig nominasjonsduell mellom to av FrPs største profiler når ferien er over.

Etter det NRK får opplyst har Sylvi Listhaug signalisert at hun ønsker å stå på Oslo FrPs stortingsliste. Hun har også fått velsignelser og sågar oppfordringer fra viktige deler av partiledelsen om å utfordre Tybring-Gjedde.

To fluer i ett smekk

Listhaug har ingen plass på Stortinget i dag, og kom rett fra en sivil jobb i næringslivet da hun ble innsatt som statsråd i 2013.

Dersom hun skal kunne ha en sentral rolle i norsk rikspolitikk også den dagen Frp går ut av regjering, og ikke minst være en reell kandidat til å etterfølge Siv Jensen som partileder, må hun trolig stille til stortingsvalg neste høst.

Fra Oslo har Frp innvalgt to representanter i denne stortingsperioden, og det er kun de to øverste plassene på stortingslisten som regnes som «sikre». På førsteplassen er Siv Jensen selvskreven.

På plassen bak står Christian Tybring-Gjedde, som er omstridt langt inn i eget parti og av mange sett på som et uromoment.

Landbruksminister Sylvi Listhaug, justisminister Anders Anundsen og finansminister Siv Jensen

GOD STEMNING: Sylvi Listhaug (t.v.) og Siv Jensen sitter sammen i Erna Solbergs regjering. I midten justisminister Anders Anundsen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

NRK har snakket med flere sentralt plasserte FrP-ere som gir uttrykk for at partiet ville være godt tjent med å få Listhaug inn på mer permanent basis og Tybring-Gjedde ut i samme vending.

Sistnevnte ønsker ikke å svare på om han er overrasket over at Listhaug ser ut til å bli hans motkandidat.

– Sylvi Listhaug må gjøre det hun mener er rett, og om hun stiller fra hjemfylket eller fra Oslo, det får være opp til henne.

– Burde hun heller stille fra hjemfylket Møre og Romsdal?

– Det har jeg ingen formening om.

– Har du inntrykk av at du er ønsket med videre av din egen partiledelse?

– Den type spekulasjoner har jeg ikke lyst til å komme med her. Jeg er motivert for å stå på videre og ønsker å gjøre alt jeg kan for mine velgere i Oslo, svarer Tybring-Gjedde.

Fylkeslederen: – Sylvi er fantastisk

Nyvalgt fylkesleder i Oslo Frp, Aina Stenersen, skryter veldig av Sylvi Listhaug. På spørsmål om hun er positiv til at Listhaug skal stille på Oslo-listen svarer hun:

Aina Stenersen

SANS FOR SYLVI: Fylkesleder Aina Stenersen i Oslo Frp.

Foto: Fouad Acharki / NRK

– Sylvi Listhaug er en fantastisk politiker som hele partiet er stolte av. Så Sylvi heier vi altså på alle sammen.

Stenersen legger til:

– Lokalpartiet er også veldig fornøyd med Tybring-Gjedde. Han har vært en dyktig stemme i innvandringspolitikken og en dyktig politiker innen forsvarspolitikk, så Christian er absolutt en god politiker, sier Stenersen.

– Jeg tror Frp trenger meg

Tybring-Gjedde har sittet på Stortinget siden 2005, og runder med det tre perioder ved valget neste høst. Om motivasjonen til å fortsette sier han dette:

– Jeg har mye å bidra med til Fremskrittspartiet, og jeg gleder meg til å ta fatt på en ny periode. Jeg tror Frp også trenger meg på mange sett og vis. Jeg tenker litt alternativt enn en del andre, og jeg ønsker å bidra og bygge Fremskrittspartiet videre og gjøre det enda større.

Sylvi Listhaug hevder i en SMS til NRK at hun ikke har tatt stilling til hva hun skal drive med etter at denne stortingsperioden er over.

– Dette er noe jeg vil benytte sommerferien til å tenke over, herunder spørsmålet om det er aktuelt å stille som kandidat til Stortinget. Jeg vil selvsagt informere partiet om min avgjørelse før jeg informerer media.

Jensen nekter for å ha blandet seg

FrP-leder og finansminister Siv Jensen avviser via sin spinndoktor André Kolve at hun personlig er en av dem som har engasjert i hvorvidt Listhaug skal utfordre Tybring-Gjedde eller ikke.

– Jeg holder meg alltid langt unna nominasjonsprosesser, sier Jensen ifølge rådgiveren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger