Hopp til innhold

Tviler på kreftfaren ved CO2-rensingen

Miljøbevegelsen mener Statoil misbruker resultatene i rapporten om kreftfare ved CO2-rensingen på Mongstad. Regjeringen bekrefter at beslutningen om den såkalte «månelandingen» utsettes på grunnlag av den nye informasjonen.

Video Bellona vil ha fortgang i CO2-renseanlegget

NETT-TV: Etter det NRK erfarer bygger Regjeringen utsettelsen av den såkalte månelandingen på en rapport fra Statoil om kreftfare ved CO2-rensingen. Miljøbevegelsen mener Statoil misbruker resultatene i rapporten.

Statoil hevder at dagens CO2-rensingsteknologi kan være kreftfremkallende. Det skal være grunnen til at regjeringen utsetter beslutningen om å investere på Mongstad til 2016.

Bellona-leder Frederic Hauge

Bellona-leder Frederic Hauge

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Merkelig begrunnelse

Bellona-leder Frederic Hauge betviler farene i disse stoffene.

– Dersom det er begrunnet med problemene rundt kjemikaliet Amin, så tror jeg ikke på det, fordi vi mener det er grundig tilbakevist at det er et alvorlig problem. Og det er jeg overbevist om at vi kan håndtere. Det ville være verdens merkeligste begrunelse for å utsette investeringsbeslutningen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

LES: Sv og Bellona støtter nordnorsk månelanding

Tidligere i dag innkalte miljøvernminister Erik Solheim (SV) miljøbevegelsen til et krisemøte om saken.

Bellona-lederen mener Statoil, med den nye rapporten om kreftfare ved CO2 rensing, sprer unødvendig frykt om saken.

– Vi mener det ligger mange feil til grunn for Statoils konklusjoner. Det er avgjørende at miljøbevegelsen må få tid til å svare på dette. Fordi en utsettelse av Mongstad med dette som begrunnelse, vil få meget stor oppmerksomhet internasjonalt, sier Frederik Hauge.

– Regjeringen har et eget selvstendig ansvar om å gå gjennom informasjonen fra Statoil, og det kan vi gjerne hjelpe dem med, sier Hauge.

– Gir CO2-fangst et dårlig rykte

Natur og Ungdom reagerer kraftig på at investeringsbeslutningen for CO2-fangst og lagring på Mongstad-anlegget ikke lenger skal tas i 2014, men blir utsatt til 2016. De mener regjeringens stadige utsettelser i Mongstad-prosjektet bidrar til å så tvil om CO2-fangst som klimaløsning.

– Det er beslutninger som dette, og regjeringer som Norges, som gjør at stadig flere tviler på CO2-fangst som klimaløsning. Regjeringen er med på å gi CO2-fangst et dårlig rykte. Det er et tungt ansvar å bære all den tid vi er avhengig av å lykkes med dette for å løse klimaproblemet, sier Ola Skaalvik Elvevold, leder i Natur og Ungdom.

Natur og Ungdom mener helsebekymringene rundt aminer må tas på alvor, men at dette må håndteres som del av en utslippssøknad til Klima- og forurensingsdirektoratet – og ikke kan brukes som et påskudd for å vrake Mongstad-prosjektet.

– Regjeringen fraskriver seg nok en gang ansvaret for Mongstad-prosjektet, og forsøker å gjøre det hele uangripelig ved å skyve helsehensyn foran seg, sier Elvevold.

Vil bruke lengre tid

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen bekrefter at regjeringen vil komme til å bruker lengre tid enn planlagt på prosjektet. Men det legger ikke på hylla, forsikrer han.

– Det er et ekstremt viktig prosjekt. Denne investeringen kommer, selv om det bli etter 2016, sier Riis-Johansen.

– Vi ønsker ikke å komme i etterkant og si at dette tok vi ikke hensyn til de innvendingene som kom underveis. Vi trenger å gjøre noe mer arbeid når det gjelder forskningen på aminer, sier Riis-Johansen.

Olje- og energiministeren sier regjeringen derfor trenger mere tid.

– Anlegget på Mongstad skal være helt trygt for alle. Da må vi gjøre noe mer arbeid før vi tar invisteringsbeslutningen. Dersom fagfolk sier arbeidet kan gå videre med de teknologivalgene er det veldig bra. Det trenger vi altså noe mer tid på, sier han.

Erik Solheim

Miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Foto: NRK

Ifølge miljøvernminister Erik Solheim (SV) vil investeringsbeslutningen om fullskalaanlegget komme så fort som mulig, og senest i 2016.

– Den kan i verste fall komme i 2016. Vi må beskytte innbyggerne i Hordaland mot en potensiell kreftfare. Vi tror ikke den er stor, men det ville være uansvarlig å la være å ta hensyn til den, sier Solheim.

Han understreker at det kun er i tilfelle aminteknologien ikke kan brukes og man må velge alternative teknologier, at det blir nye forsinkelser.

– Hvis det viser seg at dette går bedre enn vi frykter, kan investeringsbeslutningen komme før 2016, sier han.

– Dødt klimaforlik

KrF og Venstre mener klimaforliket ikke er mye verdt dersom regjeringens beslutning om renseprosjektet på Mongstad utsettes i nye to år.

Forliket ble inngått mellom regjeringspartiene og Høyre, KrF og Venstre i 2008.

– At regjeringen velger å igjen utsette CO2-fangst på Mongstad gjør at det blir svært vanskelig å nå klimamålene som Norge har tatt på seg gjennom klimaforliket. Nå må regjeringen komme til Stortinget for å forklare hvilke andre klimatiltak de ønsker å iverksette for å kompensere for de økte utslippene på Mongstad, sier nestleder Ola Elvestuen i Venstre.

– Klimaforliket kan rives i stykker med en investeringsbeslutning i 2016, sier KrFs klimapolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal til NTB.

Hjemdal reagerer også kraftig på at miljøvernminister Erik Solheim (SV) ifølge kanalen skal ha orientert miljøorganisasjonene om saken, uten først å komme til Stortinget.

– Vil orientere Stortinget

– Stortinget bevilger milliarder av kroner til Mongstad. Det er olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som er ansvarlig statsråd. Senest torsdag i forrige uke sto han i stortingssalen og lovet at han skulle komme og orientere oss når saken er klar, sier Hjemdal og fortsetter:

– Er det slik å forstå at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har gått av siden Solheim driver privatpraktiserende møtevirksomhet i stua?

Solheim avviser at han brøt konstitusjonelle spilleregler ved å ikke komme til Stortinget først.

– Det er jeg veldig trygg på. Jeg hadde et møte med en del sentrale folk fra miljøbevegelsen for å sondere de beslutningene som regjeringen etter all sannsynlighet tar i statsråd på fredag, sier Solheim til NTB.

– Vi orienterer selvsagt Stortinget på en ordentlig måte når avgjørelsen er tatt, sier han.

AKTUELT NÅ