NRK Meny
Normal

Tviler på at Breivik vil svare for hvert enkelt drap

Riksadvokaten sier at Anders Behring Breivik skal svare for hvert enkelt drap han har utført. Det tviler advokat Brynjar Meling på at gjerningsmannen er i stand til.

Brynjar Meling

– Jeg frykter at omfattende ventetid på rettsak vil bli en større ulempe for ofrene enn det som er Busch gode intensjon, sier bistandsadvokat for ofrene på Utøya, Brynjar Meling.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– Av respekt for de døde og pårørende skal gjerningsmannen svare for hvert enkelt drap med de krav til dokumentasjon det innebærer, sa riksadvokat Tor-Aksel Busch torsdag.

Brynjar Meling, bistandsadvokat for menneskene som er berørt på Utøya, tror ikke riksadvokatens ønske vil bli oppfylt.

– Mitt inntrykk av siktede er at han ikke vil være i stand til å ta inn over seg hva han har gjort. Påtalemyndighetens ønske om at han skal svare på dette, tviler jeg på blir oppfylt, sier Meling til NRK.no.

Tor-Aksel Busch

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier til NRK at han håper rettsaken kan komme opp til hovedforhandling i løpet av 2012.

Foto: Arkivfoto: Cornelius Poppe / Scanpix
– Nok er nok

Meling sier han har sansen for at Busch argumenterer for å rettferdiggjøre hvert offer, men han er redd ventetiden vil bli en ulempe for de berørte.

– Jeg frykter at omfattende ventetid på rettsak vil bli en større ulempe for ofrene enn det som er Busch gode intensjon, sier Meling.

Han tror at de forholdene som Busch er opptatt av, bør ivaretas på andre måter.

Meling viser til hvordan Østerike løste den såkalte Fritzl-saken, der hele rettsbehandlingen ble gjort unna på noen få dager.

– Nok er nok. Man trenger ikke mer bevis for å domfelle gjerningsmannen. Han har erkjent de faktiske forhold, noe særlig mer bevis trenger man ikke. Straffen synes klar og åpenbar. Jeg mener det er helt åpenbart mulig å gjøre det på en rask måte, sier Meling til NRK.no.

Advarer mot å framskynde rettsaken

Mette Yvonne Larsen (arkivbilde)

Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokat for tre av familiene som er berørt etter tragedien 22. juli. Hun mener riksadvokaten har en optimistisk tidsramme.

Foto: NRK

Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokat for tre av familiene som er berørt etter den grufulle tragedien 22. juli. Hun mener riksadvokaten er optimistisk om han tror rettsaken vil starte allerede neste år.

– Jeg er glad for å høre det Busch sier, men jeg tror ikke det er realistisk. Fra min erfaring fra drapssaker kan det ta år før tiltalespørsmålet har vært avklart, sier Larsen til NRK.

Hun tror ingen vil være tjent med å forhaste saken.

– En konsekvens av å framskynde saken for å få den opp raskt er at etterforskningen kan bli skadelidende. Jeg opplever av at de familiene jeg bistår har et enormt behov for å vite akkurat hva som skjedde på Utøya i detalj, sier Larsen.

Meling i samtale med pårørende

– Hva synes du, på vegne av de berørte, om å måtte vente til 2012 før rettsaken kan komme opp til hovedforandling?

– De berørte har mange forskjellige behov. Noen opplever behovet for å se ham i øynene, mens andre ser behov for å komme videre raskest mulig.

– Jeg skal ha første samtale med noen av de berørte i begynnelsen av neste uke. Jeg har utrykt meg på generelt grunnlag nå, så får vi se hva den enkelte berørte mener etter hvert, sier Meling.

– Bør slippe å vente på erstatning

Erstatning blir ikke utbetalt før den endelig dommen foreligger. Larsen mener det bør lages en ordning som forhindrer at de som har krav på penger må vente i årevis.

– Voldsoffererstatningskontoret bør gi en forskuddtering, og gi en engangsutbetaling med en romslig sum slik at man slipper å vente, sier Larsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger