NRK Meny
Normal

Tvangsobservasjon av Breivik ennå ikke lagt bort

Selv om Anders Behring Breivik nå velger å samarbeide og snakke med rettspsykiaterne som skal skrive en ny sakkyndig rapport, er ennå ikke tvangsobservasjon lagt bort som mulig metode.

Ila fengsel

En eventuell tvangsobservasjon vil foregå inne på Ila fengsel.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

De rettspsykiatriske sakkyndige ba retten om å få tvangsobservere Breivik etter at den terrorsiktede hadde gitt uttrykk for at han ikke ville samarbeide om en ny rapport om tilregnelighet.

Etter at Høyesterett slo fast at det uansett skal lages en ny sakkyndig rapport har Breivik snudd og vil snakke med rettspsykiaterne.

Les også: Høyesterett avviser Breiviks anke

Terje Tørrisen

Rettspsykiater Terje Tørrissen forklarer at tvangsobservasjon fortsatt er et av verktøyene i verktøykassa.

Foto: SCANPIX/Morten Holm

Til NRK forteller en av de sakkyndige at de fortsatt vurderer å observere den terrorsiktede under tvang selv om han nå sier han vil snakke åpent med dem.

– Vi har muligheten til å observere ham slik det er fattet vedtak om, det står ved lag. Så må vi avklare hva vi faktisk gjør, sier rettspsykiater Terje Tørrissen til NRK.

Dersom dere får snakke med ham, kan tvangsobservasjon ha en verdi for dere som et tillegg?
– Det tror jeg den kan ha, ja, svarer Tørrissen.

Rettspsykiateren forteller til NRK at de nå vil gå i dialog med partene rundt en mulig tvangsobservasjon. Før de selv bestemmer seg for om de fortsatt vil ha observasjon vil de derfor snakke med både forsvarere, statsadvokater og Ila fengsel.

Breivik vil ikke mottsette seg observasjon

Geir Lippestad

Geir Lippestad kan fortelle at Breivik ikke vil motsette seg observasjon.

Foto: Varfjell, Fredrik / SCANPIX

Forsvareren Geir Lippestad har snakket med sin klient senest i dag, og Anders Behring Breivik sier han nå vil samarbeide både med samtaler og på annet vis.

– Vi har drøftet dette med siktede. Han sier at han ønsker å samarbeide med de sakkyndige ved å snakke med dem, og han har heller ikke noe imot å bli observert. Dermed kommer vi ikke til å anke spørsmålet om tvangsobservasjon, sier Lippestad til NRK.

Dette står i kontrast til tidligere signaler fra Breivik om at han ikke ville samarbeide med de sakkyndige. Når det nå likevel blir en ny sakkyndigrapport ønsker forsvarerne hans at arbeidet kan gjennomføres raskt.

– For vår del er det nå viktig at dette kommer i gang så fort som mulig, sier Lippestad.

Statsadvokatene: – Psykiaternes vurdering viktigst

Statsadvokatene har ennå ikke tatt noe klart standpunkt for eller imot bruk av tvangsobservasjon i arbeidet med en ny rapport som skal ta stilling til Breiviks tilregnelighet.

– For oss vil det naturligvis ha stor betydning hva de sakkyndige selv mener om dette, sier statsadvokat Svein Holden til NRK.

Svein Holden

Statsadvokat Svein Holden er avventende.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Han vil derfor avvente før de selv bestemmer seg, for eller imot bruk av tvangsobservasjon.

– Vårt standpunkt vil avhenge mye av hva de nye sakkyndige selv mener om tvangsobservasjon. Vi avventer derfor deres meninger om dette, og vil deretter gi vårt svar i lys av det hvis vi bes om en uttalelse, sier Holden.

Statsadvokatene er likevel svært fornøyde med at Anders Behring Breivik har bestemt seg for å samarbeide med rettspsykiaterne om en ny sakkyndig rapport.

– Vi ser veldig positivt på at Breivik nå ønsker å prate med de nye sakkyndige. Da blir kvaliteten på de nye undersøkelsene vesentlig bedre og det er vi svært fornøyde med, sier statsadvokaten.

Selv om det har vært mange runder i retten om sakkyndige og nye sakkyndige tror statsadvokat Holden at en ny rapport kan bli ferdig før rettssaken tar til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger