Hopp til innhold

Tvangsekteskapene øker

79 mennesker ble giftet bort med tvang i fjor. Det er 17 flere enn i 2008, viser tall fra Røde Kors.

Frykter tvangsekteskap

Regjeringen vil bekjempe tvangsekteskap. Hittil uten hell.

Foto: Rima Iraki / NRK

90 prosent av de som blir offer for tvangsekteskap er jenter, og de fleste som gifter bort barnet sitt ved tvang, er fra Pakistan.

Monica Berge i Norges Røde Kors tar imot henvendelser fra mange fortvilte unge kvinner. - Vi fikk foreksempel en henvendelse fra en kvinne på 22 år. Hun skulle gifte seg med en fetter. Hun hadde opphold i Norge, og derfor var det viktig å få fetteren hit gjennom giftemål, forteller hun.

Monica Berge

Monica Berge i Røde Kors

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Nå i vinterferien vil familien tvinge henne til å reise til hjemlandet for å gifte seg med fetteren. Jenta har ennå ikke bestemt seg for om hun vil reise, eller om hun vil rømme til et krisesneter, forteller Berge.

De fleste som ringer vil ha hjelp til å komme seg bort, slik at de kan få slippe å gifte seg med en de verken kjenner eller vil ha.

Vil ikke anmelde

- De færreste vil anmelde sine egne foreldre. Mange tør heller ikke å rømme, fordi konsekvensene er så store, sier Monica Berge.

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken vil bekjempe tvangsekteskapene. - Jeg er ekstremt opptatt av det. Det er overgrep mot unge mennesker, og vi vil aldri akseptere det, sier han.

Under 18 år

Stadig flere av dem som henvender seg til Røde Kors, er under 18 år. I fjor var 40 prosent under myndighetsalder. Myndighetene har satt i verk flere tiltak. Ett av dem var minoritetsrådgivere på videregående skoler og ambassader. Likevel øker tallene.

- Vi avdekker flere tvangsekteskap enn før, sier Audun Lysbakken. Han understreker at problemet er veldig alvorlig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger