Journalisten ble arrestert fredag rett etter klokken 13, da han skulle være med å rapportere direkte fra Gujrat, nord i Pakistan.
Der var det protester og demonstrasjoner i forbindelse politikere som støttet tidligere statsminister Nawaz Sharif. Det har vært litt uro i forinbdelse med valget som finner sted 25. juli, melder TV 2.
Kadafi Zaman opplyser overfor TV 2 om voldelig atferd fra politiet:
«Jeg var vitne til ekstrem voldelig atferd fra politiet som brukte køller for å stanse aktivistene. I den sammenheng ble jeg angrepet og slått med køller, til tross for at jeg sa jeg var fra pressen.»
Han opplyser videre at han siden pågripelsen har vært fengslet i en celle sammen med 21 andre personer.
– Han var på et sted hvor det var urolig, og skulle rapportere direkte på TV 2s nyhetssending da vi ikke fikk kontakt med ham. Vi hørte i telefonen at det var mye bråk i bakgrunnen, før det plutselig ble helt stille, sier nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, til NRK.
Nyhetsredaktør i TV 2 holder løpende kontakt med UD og familien.
Foto: TV 2TV 2 hørte ikke noe mer fra Zaman, som skulle gå direkte på TV ved 13.30-tiden. Det gikk en stund før de fikk beskjed om at han var pågrepet av pakistansk politi og satt i en varetektscelle sammen med flere andre.
Var på ferie med familien
Zaman var på ferie sammen med familien sin nord i Pakistan da han tilbød seg å dekke urolighetene som var i området.
Journalist Kadafi Zaman har jobbet i TV 2 siden 2006.
Foto: Olav Døvik / NRK– Han har familie der som har vært i kontakt med ham, og de melder om at han ut fra forholdene ser ut til å ha det ok, sier Solbrække.
TV 2 er nå i løpende dialog med UD, ambassaden i Pakistan og familien til Zaman.
– Vårt eneste fokus nå er å få ham ut av fengselet og i trygghet, sier Solbrække.
Uakseptabelt
Videre sier hun at de reagerer svært sterkt på at en av deres journalister blir arrestert mens han er på jobb.
– Det er uakseptabelt at politiet pågriper en journalist på jobb, som i tillegg dekker hendelser som skjer i det offentlige rom, sier Solbrække.
Rett før han ble arrestert, rapporterte Zaman om massepågripelser av politikere som støttet tidligere statsminister Nawaz Sharif. Han meldte også om svært vanskelig arbeidsforhold for journalistene.
På sin Twitter-konto skrev han at han var sjokkert over hvordan politiet oppførte seg angående valget i Pakistan.
Den siste meldingen han delte på sin Twitter-konto før pågripelsen, viser at han går midt i en demonstrasjon sammen med demonstranter som ville ha politiet til å trekke seg tilbake.
Mener utenriksministeren må gripe inn
Stortingsrepresentant Abid Raja (V) mener norske myndigheter nå må hjelpe TV 2-reporteren.
– Dette er en norsk reporter som har blitt arrestert under utførelsen av sitt journalistiske arbeid i Pakistan. Det er et sterkt angrep på den frie pressen og ytringsfriheten når en reporter blir pågrepet mens han dekker en demonstrasjon, sier Raja til NRK.
Stortingsrepresentant Abid Raja mener det er viktig at norske myndigheter griper raskt inn for å få løslatt TV 2-journalisten Zaman.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixHan sier videre at det er viktig at norske myndigheter reagerer sterkt og raskt for å få Kadafi Zaman løslatt. Selv kjenner Raja Pakistan godt både som privat person og som tidligere advokat.
– Det vi vet, er at hvordan norske myndigheter forholder seg til en sak, har ekstremt mye å si for hvordan saken utvikler seg. Nå har han sittet i over et døgn i pakistansk fengsel, og det er ingen god affære å sitte der, sier han.
Har kontakt med ambassaden i Islamabad
Utenriksdepartementet skriver i en e-post til NRK at de er kjent med at en norsk journalist er fengslet i Pakistan, og at ambassaden i Islamabad er i kontakt med ham og gir konsulær bistand.
– Vi er også i nær dialog med hans arbeidsgiver i Norge. Vi jobber for fullt med saken, skriver Kristin Enstad, pressetalsperson i UD.
Pakistans ambassade i Oslo jobber med å få et bilde av hva som har hendt, og arbeider for å få journalisten løslatt.
– Vi jobber med å få ut Zaman av fengselet, forteller Zaib Abbasi, som er nestkommanderende ved ambassaden, til NRK.
- Les også: