Hopp til innhold

Tusenvis på venteliste for skattefavorisert pensjonssparing

Flere banker melder om usedvanlig stor pågang fra kunder som vil spare til pensjon lokket av skattefordeler i den nye ordningen IPS.

Alexander Stäubert

– Jeg vil ikke våkne opp og innse at jeg burde ha startet sparingen for 10 år siden for å få levestandarden jeg ønsker meg som pensjonist, sier Alexander Stäubert (30). Parallelt med sitt første boligkjøp begynner han nå med pensjonssparing i IPS-ordningen.

Foto: Linda Reinholdtsen

Skattefavorisert individuell sparing til pensjon, IPS, var en sparenyhet som kom i revidert budsjett i vår. Salget starter 1. november.

Enorm interesse

I Nordea tar opp til 500 kunder hver dag kontakt for å finne ut mer om skattefavorisert individuell pensjonssparing.

Randi Marjamaa

– Aldri før har vi fått så mange henvendelser i forbindelse med et enkeltstående produkt, forteller administrerende direktør i Nordea Liv Randi Marjamaa.

Foto: Linda Reinholdtsen

– Vi har 4.500 kunder på venteliste, forteller administrerende direktør i Nordea Liv Randi Marjamaa som ikke har sett så stor interesse for et produkt tidligere.

– IPS er et folkeprodukt som folk skjønner, og derfor tror jeg det er det så populært, sier Marjamaa og trekker fram flere grunner:

  • Skattesymmetri: Man skatter det samme når man tar ut sparingen i pensjon som det man får i fradrag når man sparer
  • Utsatt skatt: Man får et gratis lån fra staten hvor det man får igjen på skatten kan gå til mer sparing og vokse ytterligere.
  • Målrettet mot pensjon slik at man er sikret at pengene går til det de er ment til.

– Mange setter nok også pris på fleksibiliteten. Man kan pause sparingen hvis man skulle trenge penger til oppussing, sier Marjamaa.

Behovet for egen pensjonssparing er økende. Utregninger Nordea Liv har gjort viser at en 30-åring i dag må spare ca. 2.500 kroner i måneden, for å oppnå samme prosentandel av lønnen i utbetalt pensjon som de som er født før 1954.

Motivert av skattefordel

30 år gamle Alexander Stäubert er opptatt av å tenke på framtida og vil allerede nå starte pensjonssparing med skattefordel, selv om det kanskje er 40 år til han blir pensjonist:

– Jeg vil ikke våkne opp og innse at jeg burde ha startet sparingen for 10 år siden for å få levestandarden jeg ønsker meg.

Skattefordelen ved individuell sparing til pensjon betyr at Stäubert kan få inntil 9.600 kroner tilbake på skatten til neste år, hvis han klarer å sette av full pott på som er 40.000 kroner fram til nyttår:

– Jeg sparer nok ikke full pott i år, men prøver å sette av 20.000 fram til nyttår for å få skattefordelen. Når jeg ikke kan spare i BSU lenger, blir jo IPS på en måte det nye BSU, sier Stäubert som er av flere tusen kunder på venteliste for IPS i Storebrand.

Mens man ved BSU sparing får hele skattefradraget, er skattefordelen i IPS utsatt skatt.

Ikke overrasket

Ronny Kiss, som leder pensjon og sparing i Storebrand, er ikke overrasket over den store kundepågangen til IPS.

– Skattefordeler trigger det norske folket, og når en som mulighet kommer vil veldig mange utnytte den, sier Kiss.

Den største andelen som har vist interesse for IPS er menn mellom 30 og 60.

– Det henger nok sammen med tendensen vi ser på andre produkter også, det er menn i denne aldersgruppen som er mest opptatt av å spare. Men jeg vil understreke at IPS passer akkurat like bra for kvinner som sparer.

Også KLP melder om veldig stor interesse for IPS.

AKTUELT NÅ