turister
Alt skal dokumenteres
Deles
Beskues

Turistene kommer

Turistbussene har stått koronastille noen sesonger. Denne sommeren har de gått for full maskin.

Skip og fly har vært fullpakket av amerikanere, nederlendere, indere og kinesere i sommer. Det nærmer seg normalen, viser tall fra Avinor og Oslo havn.

Amerikanske Bobby Wilcox var på åtte cruise i 2019. Dette er hans andre cruise post-pandemi.

Oslo er første av fem norske byer han skal besøke. Men hvor de neste stoppene langs norskekysten er, husker han ikke helt.

Det er kanskje ikke så farlig hvor man skal, så lenge elg, troll og Munch er huket av på lista.

Første stopp på turistbussen er Frognerparken. Man blir jo trøtt av å gå parken rundt.

Fra Frognerparken går ferden videre til Folkemuseet, Fram og Kon Tiki. I Oslos maritime museumsmekka på Bygdøy er det greit med en rastepause.

Amerikanske Nancy Benson er også på cruise langs norskekysten. Blir savnet etter hjemstedet Gig Harbour for stort, har hun disse postkortene å kikke på.

Turismen er ikke helt oppe på 2019-nivåer ennå. I sommer fløy 1,1 millioner utenlandske statsborgere til Oslo lufthavn. 422.000 av flypassasjerene tok turen til Oslo. Før pandemien var tallene henholdsvis 1,5 millioner og 647.000.

Amerikanske Kevin Kaski har finske aner. Close enough?

De fleste Oslo-turistene kommer med cruiseskip eller passasjerbåt. I 2022 kom rundt 833.620 passasjerer, ifølge Oslo havn. Rundt 266.000 av dem kom på cruise.

Legger vi sammen fly- og båtpassasjerene, kom det 1,2 millioner turister til Oslo denne sommeren.

Det hjelper at cruise som egentlig skulle til St. Petersburg i Russland, nå kommer til Oslo i stedet på grunn av krigen, ifølge daglig leder Rino Ødegård i Hop On AS.

Oslo har ikke utsmykkede ortodokse kirker og den post-sovjetiske sjarmen de som skulle til St. Petersburg kanskje lette etter. Men det finnes troll i bøtter og spann!

Det er jo flaks, hvis man har glemt å kjøpe med seg noe til de der hjemme.

Og maten er god? Men det er kake igjen.

På Bygdøy fortæres soft-is i all slags vær. Så er det bare å hoppe på bussen til Oslos mer sentrale strøk.

Margareth Sveen (88) er trolig Oslos eldste turistguide. På flytende tysk loser hun busslaster med turister med et tett program gjennom byen.

Så kan de gå der, i Frognerparken, og blomstre.