– Jeg ser vekk fra tv når det kommer innslag herfra

Det er tøft å rydde opp i Regjeringskvartalet sier byggelederen i R4. Han ønsker ikke å vite hvor de omkomne ble funnet etter terrorangrepet.

Video Byggeleder i R4 – Petter Johansen

Petter Johansen jobber hver dag i regjeringsbygget R4, og dermed vil han ikke vite hvor folk ble skadd eller drept.

Ødelagte bygningsrester

Petter Johansen i Kåre Hagen AS har ansvaret for byggeplassen der det fortsatt ligger rester av knuste tak og vegger.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Ødelagt kontor i R4

Det er sterkt for byggelederen å hver dag jobbe der personer som er skadd hadde arbeidsplassen sin.

Foto: Øyvind Bye Skille

– Det er vemodig å jobbe her. Det må jeg si, sier byggeleder Petter Johansen regjeringsbygget R4.

Les mer og se bilder: Aasrud: – Utrolig at ikke flere døde

– Jeg prøver å holde det vekk fra det daglige at det er folk som har omkommet og blitt skadet her, for da ville det blitt umulig. Jeg aner ikke hvor folk har blitt funnet og har vendt meg bort fra tv-en når det har kommet, i og med at jeg jobber her så vil ikke jeg vite det.

Han jobber for firmaet Kåre Hagen AS, ett av fire firmaer som bistår Statsbygg i opprydningsarbeidet i Regjeringskvartalet.

Samme firma var i 1988 med på å bygge R4 hvor både Nærings- og handelsdepartementet og Olje- og energidepartementet tidligere holdt til.

De to departementene har til sammen rundt 350 ansatte. Da bomben eksploderte var det 40–45 på jobb. Åtte mennesker ble drept i bombeangrepet 22. juli, men alle som befant seg inne i R4 overlevde.

Var med da bygget ble reist

– Det er trist nok bare å pakke ned et bygg som vi har vært med å bygge opp, vedlikeholdt og ombygd i så mange år. Det tar en på en måte og det er ikke noe særlig.

Fasadeplatene er tatt av det skadede regjeringsbygget R4

Fasadeplatene er tatt av det skadede regjeringsbygget R4, og med de bare betongveggene er det ikke så gjenkjennelig lenger.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK
Kontor i regjeringskvartalet

Det ligger fortsatt igjen kontorutstyr i R4.

Foto: Øyvind Bye Skille

Hva gjør dere for å bearbeide det?

– Nei, vi er mange her og vi prater om det. Det er jo en vanlig jobb, men enkelte ganger griper det meg når jeg går inn i et så høytydelig bygg som R4 er og ser at der så ødelagt. Jeg blir litt vemodig av meg på akkurat det der. Men det er mange som er grepet av det som skjedde og vi er ikke noe unntak vi heller, sier Johansen.

Sliter med vannlekkasjer

Deler av bombebilen føk opp skadet taket på R4. Noen av disse bildelene kan også ha utløst brannen som startet i bygningen litt etter at bomben gikk av.

– Vi river ganske omfattende oppunder helikopterdekket. Der er det skader som gjør at det er lekkasjer inn i bygget og vi må få stoppet det, sier Johansen.

Været har heller ikke hjulpet til for de som arbeider med de skadde bygningene.

– Det har regnet en del i sommer og noe av det har kommer inn i bygget. Vi må få tettet det og få varme på bygget før kulda setter inne. Der oppe er det mye å gjøre, sier byggelederen.

Store ødeleggelser

Pressen fikk i går for første gang komme inn å se på de omfattende skadene i første og andre etasje i R4. Dette området har ikke hatt prioritet i opprydningsarbeidet til nå.

Knut Farholm

Knut Farholm fra Statsbygg forteller at det er store skader også andre steder i Regjeringskvartalet.

Foto: Peter von Tangen-Jordan / NRK

– Nær åstedet er det man ser her veldig typisk. Dette viser hvor ødelagt bygningsmassen er i flere etasjer både i denne blokka og i andre blokker som ligger mot bombeåstedet, sier Knut Farholm fra Statsbygg som er sikkerhets-, helse- og arbeidsmiljøkoordinator for Regjeringskvartalet.

– Også i Høyblokka er det store ødeleggelser, sier Farholm.

Opprydningsarbeidet i regjeringsbygningene vil foregå helt til våren. Først om halvannet år er det aktuelt å starte gjennomoppbygningsarbeidet.

Regjeringen skal før jul bestemme om departementene fortsatt skal være samlet slik det har vært til nå eller om noen av dem skal flyttes til andre steder i Oslo av sikkerhetsgrunner.

Les også: – Regjeringskvartal til minst 5 mrd. kroner

Det anslås at det vil koste mellom 3 og 6 milliarder kroner å bygge opp igjen Regjeringskvartelet.

Regjeringskvartalet

Møbler ligger slengt i korridorene. Hittil er det i deler av bygget bare prioritert å sikre slik at ingen skal bli skadd når de jobber med andre oppryddingsoppgaver.

Foto: Øyvind Bye Skille

SISTE NYTT

Siste meldinger