Trygler Motorola om å forsvare utskjelt nødnett

I en desperat e-post ber nødnettsjefen i Norge den amerikanske leverandøren forsvare teknologien offentlig. Han ber også om at eventuelle feil må fikses.

Montasje Lyngstøl epost

BER OM HJELP: I denne e-posten ber Tor Helge Lyngstøl i DNK leverandøren Motorola om hjelp til å «fortelle sannheten» om Nødnettet.

Foto: SKJERMDUMP

E-posten fra direktør Tor Helge Lyngstøl ble sendt etter at NRK gjennom en rekke reportasjer avslørte kritiske mangler i nødnettet:

4. september hadde lederen for Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) fått nok av å forsvare nødnettutbyggingen alene.

Mener det haster å få Motorola på banen

«Manuel, vi råder nå Motorola til å stå opp for dere selv. Det haster å bringe sannheten ut i det offentlige rom,» skriver Lyngstøl i en engelsk e-post til en av sjefene i Motorola Europa, Manuel Torres.

Lyngstøl er på cruiseferie i Middelhavet og kan ikke stille til intervju, men ifølge avdelingsdirektør Cecilie Løken skyldtes e-posten at norsk media var full av feilinformasjon.

– Det har vært ekstremt mye faktafeil i media, og mye av det har gått på Tetra-teknologien. De spesifikke tekniske spørsmålene er det naturlig at Motorola svarer på, sier hun til NRK.no.

Hun er spesielt oppgitt over oppslagene om at Tetra-standaren burde vært erstattet med noe annet. Ifølge DNK er Tetra det eneste alternativet som tilfredsstiller kravet om kryptert talesamband.

Direktoratet: – Feil må rettes

Men i e-posten fra Lyngstøl kommer det også fram at han er bekymret for innendørsdekningen.

Som NRK avslørte i august er både leger og brannmenn fortvilte over at nødnettet ikke fungerer innendørs. Dekningen er så dårlig at PSTs livvakttjeneste ikke tør bruke utstyret.

«Vi er av den oppfatningen at innendørsdekningen i Oslo er satt til et nivå som tilsier at dekningen skal være rimelig god. Fortsatt hører vi at innendørsdekningen er uakseptabel mer eller mindre overalt,» skriver han.

Nødnettsjefen gjør det samtidig klart at utstyr som allerede er levert må utbedres dersom det viser seg at det ikke holder mål.

– Vi ser om det er noe med de tekniske løsningene som gjør at dette er et større problem enn vi trodde. Hvis man må gjøre tekniske forbedringer i det som er levert, så må vi gjøre det, utdyper Løken.

Motorola: – Innendørsdekning blir dyrt

Men i svaret fra Motorola-sjef Torres kommer det fram at dette koster penger.

«Som alle nettverk kan nødnettet bli bedre, men det er alltid et spørsmål om kostnader målt opp mot hva man ønsker å oppnå. Dekning er alltid et kritisk område, og det er veldig dyrt å oppnå innendørsdekning», skriver han i en e-post til Lyngstøl.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Dagen etter at stats- og justisministeren sto på Stortingets talerstol og fortalte at det nye nødnettet skal rulles ut for fullt, melder nok en etat om manglende innendørsdekning.

NETT-TV: Får ikke kontakt med legene på legevakta

Avdelingsdirektør Løken medgir at dagens budsjett ikke åpner for å installere innendørsantenner i alle bygg. Hun sier direktoratet nå har et prosjekt på gang for å finne andre løsninger på problemet.

– Vi ser på om det er noe som gjør at de tekniske signalene ikke kommer inn, sier Løken.

Frykter mediekjøret rammer utbyggingen

I mellomtiden er hun redd for at mediestormen og den varslede høringen i Oslo kommune gjør at Direktoratet for nødkommunikasjon ikke får tid til å gjøre jobben sin. Hun omtaler situasjon som «dramatisk», og sier hun er bekymret for at presset utenfra kan skade utbyggingen av nødnettet.

Samtidig er hun klar over at informasjonsarbeid er en viktig del av jobben.

– Det er snakk om offentlige penger, og selvfølgelig skal vi håndtere dette her, understreker hun.

I svaret til nødnettdirektøren bedyrer Motorola at de stiller seg hundre prosent bak Direktoratet for nødkommunikasjon. Torres lover også å få på plass en kommunikasjonsplan for å bedre ryktet til nødnettet.

– Slik støtte gir vi til våre kunder over hele verden, og fra vårt perspektiv er det ingenting uvanlig med forespørselen (fra Lyngstøl, journ. anm), skriver kommunikasjonsdirektøren i Motorola Europa, Simon Craddock, i en e-post til NRK.no.

Han forteller at allerede sist uke reiste en av Motorolas britiske eksperter til Norge for å snakke med norske journalister.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger