Trygghet koster mer hos rødgrønne

Prisene på trygghetsalarmer varierer med flere hundre prosent mellom kommunene. I gjennomsnitt er alarmene dyrere i kommuner som er styrt av de rødgrønne partiene, viser en undersøkelse som NRK har gjort.

Prisene på trygghetsalarmer
Foto: NRK

I Kongsvinger er prisen på å ha trygghetsalarm 4392 kroner i året, mens alarmene i en rekke andre kommuner er gratis for de eldre.

Det er resultatet av en undersøkelse om prisene på trygghetsalarmer som NRK har gjort blant 52 representative kommuner rundt om i landet.

- Det kjedelig å komme ut på den måten der når målet er å ha lavest mulig pris, sier Kongsvinger-ordfører Arve Bones (AP) om at kommunen har de dyreste alarmene i undersøkelsen.

Dyrere hos de rødgrønne

NRK har hentet inn priser fra 52 kommuner, 26 styrt av de rødgrønne partiene og 26 styrt av de borgerlige.

I gjennomsnitt betaler innbyggerne i de blå kommunene 1437,27 kroner årlig for trygghetsalarmene, mens innbyggerne i de rødgrønne må ut med 1668,50 kroner i året.

Førstekonsulent Anne Hanshus i Norsk pensjonistforbund er lite glad for forskjellene mellom kommune.

- Utgangspunktet vårt er at dette skal være kommunale tjenester som skal være gratis for brukeren. Uansett så ønsker forbundet at like tjenester skal ha samme pris, sier Hanshus til NRK.

Borgerlige betaler etter inntekt

Generelt så ser det ut til at de blå kommunene satser mer på differensiert pris - altså at brukerne betaler etter hvor høy pensjon de har.

En eldre dame i Nittedal vanner blomster i sitt eget hjem med trygghetsalarm rundt halsen.

En eldre dame i Nittedal vanner blomster i sitt eget hjem med trygghetsalarm rundt halsen.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Bare tre av de 26 rødgrønne kommuner skiller betalingen etter inntekt, mens hele 11 av de 26 blå kommunene gjør det samme.

Mest utpreget er variasjonen med inntekt i Høyre-styrte Sandefjord.

Der er alarmen gratis for de som har under 2 G (Folketrygdens grunnbeløp) i pensjon, mens den så stiger trinnvis opp til 4908 kroner for de som har over 5G i pensjon.

- Vi har en sosial innstilling og ser at minstepensjonister har en større byrde, mens vi mener at de som har bedre råd kan betale mere, sier Sandefjord-ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) til NRK.

Ingen bedring på Kongsvinger

Kongsvinger kom også klart verst ut da Forbrukerrådet sammenlignet prisene på trygghetsalarmer våren 2005.

Likevel har ikke kommunen endret på prisene i de to årene.

- Det har ikke vært noe tema å endre på systemet etter undersøkelsen til Forbrukerrådet, sier ordfører Bones til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger