NRK Meny
Normal

Trygg Trafikk: Prøvene må endres

Trygg trafikk krever at alle spørsmålene i teoriprøvene til Statens vegvesen blir endret etter NRKs avsløringer om at fasitene er til salgs for flere tusen kroner.

NRK har i flere uker kartlagt et kriminelt nettverk som tilbyr juks på teoriprøvene til Statens vegvesen. I denne videoen ser du en iransk mann som kan for dårlig norsk til å forstå prøven, og derfor har forsøkt å pugge fasiten.

HAR LEST FASIT: Mannen som vil bli bussjåfør i Norge har betalt en førerkortliga flere tusen kroner for se fasiten på teoriprøven på forhånd. Her er det like før han skal ta prøven inne på Risløkka trafikkstasjon.

Onsdag kunne NRK fortelle at en førerkortliga hjelper kunder med å jukse seg til førerkort for buss og bil.

For noen tusenlapper får kundene se fasiten til flere av de obligatoriske teoriprøvene til Statens vegvesen.

– Dette er svært alvorlig. Når det kartlegges svindel og juks på dette nivået, er det klart at det utgjør en trussel og en fare for trafikksikkerheten, sier Jan Johansen, direktør i Trygg Trafikk.

– Så raskt som mulig

Jan Johansen, Trygg Trafikk

KREVER ENDRING: Direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen, krever at teoriprøvene må endres så raskt som mulig.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Han mener prøvene det jukses med, nå må endres.

– Gjerne så raskt som mulig. Samtidig erkjenner vi at det må ta den tid det tar. Men vi mener er viktig å få endret det slik at disse prøvene ikke omsettes på det illegale markedet.

Han foreslår at prøvesystemet endres slik at det ikke er mulig å legge ut prøvene for salg.

– Det betyr at man i fremtiden må tenke godt igjennom hvordan man lager prøver, og på et eller annet vis gjør det vanskeligere å få tak i slike prøver og omsette dem.

Førerprøve

SLIK SER PRØVEN UT: Kunder med lite kunnskap i norsk får råd om å pugge ett par ord i spørsmålet og i svaret. På den måten kan de klare prøven uten å forstå innholdet.

Foto: NRK

Fare for sikkerheten

NRK vet om flere som har bestått prøvene på trafikkstasjonen etter å ha betalt for svarene. Flere er trolig i jobb som bussjåfører i dag.

Ved å pugge enkelte ord i spørsmålet og i svaret er det mulig bestå teoriprøven – også for de med store språkproblemer.

Johansen mener alvorlighetsgraden blir større når det er yrkessjåførutdannelsen det er snakk om.

– De skal kjøre tunge kjøretøyer og frakte mennesker, kanskje barn. Hvis vi ikke kan være sikre på at de som skal ha denne type jobber, har de ferdighetene de bør og skal ha, er det en fare for trafikksikkerheten, sier direktøren.

Leder for krimenheten hos Statens vegvesen, Jon Molnes, mener det er all grunn til å tro at det er bussjåfører på veiene som har jukset med førerprøven.

Krimenheten skal blant annet skal avdekke juks med førerprøven. Det tror Johansen er et godt tiltak. Samtidig tror han forslaget om å øke karantenetiden fra to uker til ett år kan ha en avskrekkende effekt.

– Det er en start. Det må få lov å virke når høringsnotatet blir vedtatt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger