Hopp til innhold

Nav-saken: Trygderetten avklarte praksis i 2017

Trygderettens leder sier retten fra juni 2017 ga Nav klar beskjed i flere saker om at Navs lovforståelse av EØS-retten var feil.

Trine Fernsjø

SA IFRA: Trygderettens leder Trine Fernsjø fortalte kontrollkomiteen at Trygderetten flere ganger fra juni 2017 ga Nav klar beskjed om at etatens lovforståelse var feil.

Foto: Lise Åserud / Lise Åserud

– Jeg mener at praksisen vår, altså etter juni 2017, så har det vært enighet internt i trygderetten om hvordan artikkel 21 var å forstå der man har tatt stilling til det, sa Trygderettens leder, Trine Fernsjø, under Stortingets kontrollhøring om trygdeskandalen torsdag.

Et av trygdeskandalens sentrale spørsmål er når Nav burde ha skjønt at praksisen med å kreve tilbake flere ytelser basert på at mottakeren hadde opphold seg i utlandet var feil. Avgjørelsene fra trygderetten er sentrale i så måte.

NRK forklarer

Kva er trygdeskandalen?

Kva er trygdeskandalen?

Ei rekke nordmenn er straffa fordi dei fekk støtte frå Nav medan dei var i utlandet.

Minst 80 kan vere feildømte i retten. Rundt 4100 saker er feilbehandla. Dette er trygdeskandalen. 

Kva er trygdeskandalen?

Kven er ramma?

Dei som har fått sjukepengar, arbeidsavklaringspengar eller pleiepengar - og som reiste til andre europeiske land.

Kva er trygdeskandalen?

Kva er feilen?

Nav stilte krav om at dei som fekk slik støtte måtte opphalde seg på norsk jord. Men EØS-avtalen slår fast at alle kan bevege seg fritt.

Kva er trygdeskandalen?

Kven har gjort feil?

Mange. Nav, regjeringa, domstolane, Stortinget, politi og påtalemakt har alle hatt feil forståing av reglane. 

Kva er trygdeskandalen?

Kor lenge har det pågått?

Reglane har vore tolka feil sidan det kom eit nytt EU-regelverk i 2012. Kanskje var det gjort feil også før det.

Kva er trygdeskandalen?

Kva skjer no?

Alle sakene blir gjennomgått. Dei som er ramma ventar på å få pengane tilbake. Eit granskingsutval har undersøkt korleis det kunne skje.

Dette er trygde­skandalen

– Kunne ikke stille oppholdskrav

Fernsjø fortalte kontrollkomiteen at Trygderetten flere ganger fra juni 2017 ga Nav klar beskjed om at etatens lovforståelse var feil. Hun trakk spesielt fram sju saker der Nav fikk sitt vedtak opphevet, og der artikkel 21 i EUs trygdeforordning var et tema.

– I de fleste av dem sa vi at denne saken må dere ta tilbake og vurdere lovforståelsen på nytt. Hvilken betydningen har forordningens artikkel 21 i forhold til Folketrygdloven, sa Fernsjø.

I flere av sakene gikk trygderetten enda lenger i å gi beskjed til Nav, sa Fernsjø.

– I enkelte av de sju sakene ga vi veldig klart uttrykk for hva vår lovforståelse var. At det ikke kunne stilles et oppholdskrav, sa Fernsjø.

Trine Fernsjø i Kontroll- og konstitusjonshøringa

Trygderettens leder Trine Fernsjø (midten), Bjørn Arvid Lervik (t.h.), avdelingsleder og Øyvind Bø, juridisk rettsmedlem under høringen til kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

På spørsmål om Trygderetten varslet Arbeidsdepartementet eller andre om at Nav ikke fulgte deres lovtolkning, svarte Fernsjø nei. Ifølge Trygderetten avgir de kun kjennelser, som de opplyser om videre til partene, deriblant Nav.

Partene avgjør selv hva de ønsker å gjøre med Trygderettens kjennelser.

– Sa ifra ganske tidlig

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam, sier Trygderettens innlegg i dagens høring var veldig interessant:

– Det som har blitt presisert her er at Trygderetten for sin del allerede fra juni 2017 og fram til mars 2018, altså ganske tidlig, var helt klar på sin vurdering juridisk av denne EØS-forordningen; og at denne hadde blitt praktisert feil.

– Nav reagerte først mot det, noe Trygderetten først ble klar over ett år etterpå. Det er et mye tydeligere signal fra Trygderetten enn det som har blitt kjent til nå.

Ifølge Takvam øker Trygderettens innlegg presset på arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) om hvorfor de ikke gjorde noe tidligere.

Arbeidsministeren skal forklare seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen fredag.

Feil praksis av EUs trygdeforordning

Ei oversikt over brev og møter mellom Arbeids- og sosialdepartementet og Nav i forbindelse med trygdeskandalen.

74 feilaktig dømt

Tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch startet sin redegjørelse i kontroll- og konstitusjonskomiteen torsdag med en uforbeholden beklagelse til ofrene som har blitt dømt på feil grunnlag.

Først i oktober i fjor ble Riksadvokaten informert om tvilen rundt praktiseringen av regelverket av Nav og Arbeids- og sosialdepartementet.

Busch er svært kritisk til at Riksadvokaten ikke ble informert tidligere, slik at de kunne ha grepet inn.

Så langt har man funnet 74 personer som er uriktig dømt for trygdesvindel. 44 av dem sonet helt eller delvis i fengsel. I åtte saker ble det idømt samfunnsstraff og 19 personer fikk betinga fengsel.

AKTUELT NÅ