Hopp til innhold

Grande om Trump: – Det er ikke demokratiet verdig

Under nattens presidentdebatt nektet Donald Trump å love å godta valgresultatet dersom han taper valget. Det skremmer norske utenrikspolitikere.

Venstre-leder Trine Skei Grande

BEKYMRET: Venstre-leder Trine Skei Grande mener Trumps uttalelser vitner om lav tillit i amerikansk politikk.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er ganske skremmende. Det er jo et tegn på et demokrati som er virkelig ute å kjøre, og som virkelig sliter, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Politisk kvarter på NRK P2.

I USA og i resten av verden har det ført til sterke reaksjoner at Republikanernes presidentkandidat svarte slik på direkte spørsmål om han ville godta resultatet etter valget 8. november: «Det vil jeg se på når den tid kommer».

Donald Trump nektet i nattens debatt å love å godta valgresultatet dersom han taper valget. På direkte spørsmål sa han at han først vil si om han godtar resultatet etter valget. Trump sa også at Clinton ikke burde fått stille til valg i det hele tatt.

FRA DEBATTEN: Se Trump svare på om han vil akseptere nederlaget om han taper valget.

Også under den forrige debatten kom Trump med uttalelser som fikk folk til å tvile på hans respekt for demokratiet. I en ordveksling om motkandidaten Hillary Clintons epostskandale, sa Trump at hun hadde vært i fengsel dersom han styrte USAs lover.

– Dette demokratiet var et ideal for Norge for 200 år siden da vi laget vårt demokrati, og nå er de altså så ute å kjøre at man har en presidentkandidat som skal arrestere den andre og nekter å godta valget. Det er ikke demokratiet verdig, sier Grande.

Bekymret for internasjonale konsekvenser

Også lederen i Utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), mener Trumps uttalelser gir grunn for bekymring.

Hun minner om at demokratiets adelsmerke er fredelig maktovertakelser.

– Det å ikke slutte opp om, og ikke ha tiltro til, de demokratiske institusjonene, det er jo holdninger som vi møter i mange land når vi er ute og reiser. Jeg frykter at den type holdninger blir lettere å framføre for andre lands ledere, som ikke aksepterer et tap og demokratiske spilleregler. Det er det som er veldig alvorlig med Trumps uttalelser, sier hun.

– Ustabil

Høyres Øyvind Halleraker, første nestleder i Utenriks- og forsvarskomiteen, vil ikke gå så langt som å si at de demokratiske institusjonene i USA er under press.

– Jeg ser en ustabil presidentkandidat som uttaler seg i hytt og vær om alle mulige ting, og når han blir truet, så setter han også sitt eget demokrati under tvil, sier han.

Høyre-politikeren er først og fremst bekymret over at det han kaller populistiske strømninger har nådd helt til toppen av amerikansk politikk.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger