Trump sier han visste at Moore ikke kom til å vinne

Presidenten tar til Twitter for å kommentere Republikanernes sviende valgnederlag i Alabama.

Donald Trump snakker til pressen

NEDERLAG: Republikanerne tapte det viktige valget i Alabama. President Trump sier nå at han visste at Roy Moore ikke kom til å vinne.

Foto: Gro Holm

Den kontroversielle tidligere dommeren og republikaneren Roy Moore tapte i natt, norsk tid, senatsvalget mot demokraten Doug Jones.

Det er første gang partiet taper i Alabama på 25 år.

I forkant av valget ble Moore støttet av president Trump. Onsdag ettermiddag skriver den amerikanske presidenten på Twitter at han visste at kandidaten kom til å tape det viktige valget, og at han hadde rett hele tiden.

– Grunnen til at jeg opprinnelig støttet Luther Strange (og tallene hans økte mektig), er fordi jeg sa at Roy Moore ikke ville klare å vinne valget. Jeg hadde rett! Roy jobbet hardt, men kortene var stokket var mot han, skriver Trump på Twitter.

– Hater å tape

Jan Arild Snoen fra Minerva beskriver valgresultatet som sensasjonelt. Ifølge Snoen tapte Moore valget med 21.000 stemmer. Selv vant Trump staten med hele 28 prosent i presidentvalget.

Snoen sier at Strange var Trumps kandidat i primærvalgene, men at han i de siste ukene har drevet helhjertet, aktiv valgkamp for Moore, selv etter avsløringene om grove seksuelle anklager mot ham.

– Dette er et prestisjenederlag for Trump. De han støtter taper i en solid republikansk stat.

– Nå driver han med bortforklaringer, for han hater å tape, sier Snoen.

Valget i Alabama blir sett på som en prøveklut på Republikanernes utsikter i neste års mellomvalg, der en tredel av senatssetene og samtlige seter i Representantenes hus er på valg.

Snoen om Trumps nyeste tweet.

– Gamblet

Ifølge NRKs USAs-korrespondent, Tove Bjørgaas, gamblet presidenten den på kontroversielle Roy Moore og lyttet til eks-rådgiver Steve Bannon i stedet for bekymrede republikanere i Washington.

Les også: Et stort nederlag for Trumpismen

Roy Moore vant republikanernes nominasjonsvalg for den ledige plassen i Senatet etter Jeff Sessions.

Moore har bakgrunn som høyesterettsdommer i Alabama, men ble suspendert fra delstatens høyeste domstol i 2016 blant annet fordi han ba byråkrater i delstaten om å ignorere den føderale høyesterettsdommen fra 2015 som tillater homofile og lesbiske å gifte seg.

Moore er svært konservativ og har i valgkampen til og med uttalt at han like USA bedre slik det var i slavetida.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger