Truet med politi og namsmann for å få atom-innsyn

Det har brutt ut full konflikt mellom Institutt for atomforskning (IFE) og norske myndigheter, som skal se til at atomreaktorene er sikre og at Norge ikke sprer kunnskap om atomvåpen.

Dagsrevyen-sak om konflikt mellom IFE og Strålevernet.

VIDEO: Konflikt om norsk atomenergi.

IFE driver de norske atomreaktorene på Kjeller i Akershus og i Halden i Østfold. De har et utstrakt samarbeid med andre land.

I dag gikk det så langt at Statens strålevern, som skal passe på, truet med politi og namsmann for å få ut opplysningene de har bedt om. Medarbeiderne i Statens strålevern ba før jul om å få se alle kontrakter som er inngått.

Ble nektet innsyn

Direktør i Statens strålevern, Per Strand.

Per Strand er avdelingsdirektør i Statens strålevern.

Foto: Helge Tvedten / NRK

IFE nektet Strålevernet å se kontraktene med de utenlandske samarbeidspartnerne.

– Dette er første gang Institutt for energiteknikk ikke gir oss innsyn i det vi ber om, og vi ble meget overrasket. Vi må forsikre oss om at forskningen ikke kommer på avveier, slik at den kan bli brukt til spredning av kjernevåpen, sier direktør i Statens strålevern, Per Strand til NRK.

IFE er fra før i hardt vær. I fjor høst ble instituttet politianmeldt av Utenriksdepartementet på grunn av mistanke om ulovlig eksport av atomforskning til andre land. Denne saken blir nå etterforsket av Politiets etterretningstjeneste PST.

Truet med politi og namsmann

I flere måneder har brev etter brev gått fram og tilbake mellom IFE og Strålevernet. Tonen har ikke vært hjertelig, og IFE har brukt et advokatfirma for å hindre at de ble pålagt å utlevere kontraktene.

Informasjonsdirektør Viktor A. Wikstrøm jr. i IFE.

Viktor A. Wikstrøm jr. er informasjonsdirektør i Institutt for energiteknikk.

Foto: IFE

Ifølge Statens strålevern måtte de i dag altså true med namsmann og politi, og først da fikk de et løfte om at IFE skulle gi fra seg opplysningene.

– Det at vi til slutt sa at vi måtte bruke namsmann og politi var nok det som førte til at IFE ga seg i dag, samt det at NRK begynte å jobbe med saken. Det er ganske spesielt, sier Per Strand.

– Kommersielle opplysninger

Institutt for energiteknikk vil ikke la seg intervjue i dag, men informasjonsdirektør Viktor A. Wikstrøm skriver dette i en E-post til NRK:

«Vi har stilt spørsmål ved om Statens strålevern har lov til å be om informasjon som vi mener er kommersielle opplysninger. Når Helse- og omsorgsdepartementet nå har avgjort saken, vil vi rette oss etter det. Det er feil slik strålevernet sier, at vi først i dag etter press fra Strålevernet og NRK har gitt oss i denne saken».

LES OGSÅ: Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet.

LES OGSÅ: Brev fra helse- og omsorgsdepartementet.

LES OGSÅ: Brev fra advokatkontoret Tenden

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger