Hopp til innhold

Truet av Krekar: – Jeg håper han slutter med det tullet

Mulla Krekar er tiltalt for trusler mot Halmat Goran under et NRK-intervju. Goran sier til NRK at han håper Krekar blir dømt. – Han kommer ikke til å forandre mening, sier Krekars forsvarer.

Mulla Krekar i tingretten

Mulla Krekar ble varetektsfengslet i ytterligere syv uker fredag 14. august.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Det er VG som melder at tiltalen mot Najmuddin Faraj Ahmad også omfatter trusler, som altså er i tråd med siktelsen mot mullaen.

For to uker siden ble det kjent at Riksadvokaten ba statsadvokaten om at den profilerte islamisten tiltales for oppfordring til straffbare handlinger, på grunn av uttalelser han kom med i et intervju med NRK i februar i år. Riksadvokaten tok ikke stilling til spørsmålet om trusler, da dette har en lavere strafferamme.

I intervjuet sa at han ville «sende en gave» til den som drepte Halmat Goran, en kurdisk statsborger bosatt i Norge, som Krekar også tidligere er dømt for å ha truet.

– Håper han blir dømt

Halmat Goran

Halmat Goran har flere ganger blitt gjenstand for negativ oppmerksomhet fra Krekar, etter at han satte fyr på Koran-vers og la det ut på Youtube.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

I tiltalen heter det at Krekar i intervjuet ga uttrykk for at han ville belønne den som dreper Halmat Goran:

«Utsagnet kom etter at han rett forut i intervjuet hadde presisert at enhver som kjenner dødsstraffen Halmat skal ha, står fritt til å drepe ham, og må videre ses i sammenheng med at han over lengre tid og ved flere anledninger (...) har uttalt at Halmat Goran og andre frafalne må dø».

I tiltalen vises det også til dommen fra lagmannsretten fra 2012, da Krekar ble dømt til to år og ti måneders fengsel for blant annet trusler mot Goran.

Etter at tiltalen mot Krekar nå er klar, sier Goran at han håper Krekar blir dømt på nytt.

– Jeg håper han blir dømt og at han slutter med det tullet som han har drevet med i Norge. Jeg håper han blir i fengsel til han tenker som en vanlig person og ikke som en terrorist, sier Goran til NRK.

Goran har tidligere fortalt at truslene fra Krekar har ført til at han har måttet flytte på hemmelig adresse og bytte navn.

Livet mitt har blitt vanskeligere enn et normalt liv. Jeg kan ikke gå ut og vise meg overalt, sier Goran.

Meling: – Kommer ikke til å endre mening

Advokat Brynjar Meling

Advokat Brynjar Meling

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Krekars forsvarer, Brynjar Meling, sier de har vært forberedt på tiltalen lenge.

– Mulla Krekar har siden han ble pågrepet vært forberedt på at dette kommer til å ende i tiltale og han er forberedt på å møte i retten, så slik sett er det ikke noe nytt med at tiltalen formelt sett er klar. Vi forbereder oss nå mot en rettssak og kommer til å føre våre bevis som vi mener er sentrale, sier Meling til NRK.

Forsvareren forteller at varetektsfengslingen og tiltalen ikke forandrer Krekas personlige standpunkt.

– Krekar kommer til å si det samme hvis han får det samme spørsmålet uavhengig av hvilke konsekvenser det får, sier Meling og fortsetter:

– Han forholder seg til det som er hans tolkning av islam og sharialoven, og når han da blir spurt om det slik han gjorde av NRK sin journalist så svarer han hva islam mener om det. Det kommer ikke til å endre seg – islam har ikke endret seg og kommer ikke til å endre seg selv om norsk strafferett mener at det er straffbart, sier Meling.

Ranstorp: – Klart over streken

Magnus Ranstorp

Den profilerte terrorforskeren Magnus Ranstorp har blitt bedt om å vurdere Krekars stilling i det islamistiske miljøet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Den endelige tiltalen mot Krekar har latt vente på seg, ettersom Riksadvokaten tidligere i juni sendte saken tilbake til statsadvokaten og ba om ytterligere etterforskning.

4. august fikk Oslo politiet det siste dokumentet man ventet på, en sakkyndigrapport utarbeidet av den profilerte terrorforskeren Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Sverige.

Ranstorp har blitt bedt om å vurdere om Krekars rolle i det ekstremistiske miljøet, i tillegg til uttalelsene han kom med i det mye omtalte intervjuet med NRK tidligere i år. I det forrige fengslingsmøtet kom det frem at Ranstorp mener Krekars uttalelser er «klart over grensen».

– Rent politisk sak

Da Krekar ble fengslet i syv nye uker fredag for halvannen uke siden, la retten til grunn at en rettssak kan komme i gang i begynnelsen av oktober. Forsvarer Brynjar Meling uttrykte imidlertid sterk skepsis til om dette er realistisk.

Da Krekar selv ble spurt om han hadde noen kommentar til at politiet ville holde ham fengslet i nesten to måneder til, svarte Krekar at han selvfølgelig begjærte seg løslatt.

– Jeg anser dette for å være en rent politisk sak, sa Krekar da han ble spurt om han hadde ytterligere kommentar.

Politiadvokat Vegard Rødås i Oslo politidistrikt har tidligere sagt til NRK at han ikke har noen kommentar til at tiltalen nå er klar.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

I februar i år publiserte NRK et intervju med mulla Krekar, der han kommer med flere oppsiktsvekkende uttalelser.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger