NRK Meny
Normal

Truer fortsatt med mistillit mot Anundsen

Opposisjonen har langt fra frikjent justisministeren Anders Anundsen, etter at han har sendt et nytt svarbrev til Kontrollkomiteen.

anundsen

Problemene er ikke over for justisminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Justisministeren har sagt til Stortinget at det åpnet seg en mulighet for å sende flere barn til Afghanistan. Det er etter mitt beste skjønn feil. Ingenting åpnet seg, tvert imot, mener saksordfører Bård Vegar Solhjell (SV).

Asylbarnhøring

Bård Vegar Solhjell (SV) under høringa om asylbarnsaken.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Den langvarige kontrollbehandlingen av justisminister Anders Anundsen er inne i en avsluttende fase. En ti timer lang høring var ikke nok for komiteen, som nå har fått nye svar fra Anundsen. Men svarene gjør ikke situasjonen noe bedre for justisministeren.

– Vi finner ingen dokumentasjon i dette brevet som samsvarer med det han har informert om i Stortinget, sier KrFs Hans Fredrik Grøvan.

Afghanistan sier opp returavtale

Et sentralt spørsmål er om iveren etter å nå de høye måltallene for tvangsreturer av asylsøkere har gått på bekostning av en oppmykning for lengeværende barn.

– Jeg synes det er en del ting som har kommet frem som ikke har stilt statsråden i noe særlig fint lys, sier Venstres Abid Raja.

Abid Raja

Venstres Abid Raja.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Opptrappingen av tvangsutsendelser har fått afghanske myndigheter til å reagere. Allerede i november i fjor mottok den norske ambassaden i Kabul et protestbrev fra Afghanistan, som ble feiltolket av Justisdepartementet.

Nå har det kommet et nytt brev fra afghanske myndigheter som krever midlertidig stans av alle tvangsreturer fra Norge til Afghanistan.

– Det er urovekkende at andre lands myndigheter ber Norge stanse returene, fordi man har gapt over for mye i forhold til hva landet klarer å ta imot. Frps iver etter returer slår tilbake som en rekyl, mener Raja.

Vil ikke stoppe afghanske tvangsreturer

– Hvordan rimer det at justisministeren sier at «her ble det en åpning», mens Afghanistan protesterer?

– Det er nå de protesterer, mens det var i oktober og september vi vurderte det slik at det var hensiktsmessig å sende afghanske statsborgere tilbake til Afghanistan, svarer statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr.

Han sier de ikke er aktuelt å stoppe returer til Afghanistan, men sier de tar initiativ til å gjennomføre forhandlinger tidligere enn planlagt. Kallmyr mener ikke protesten er unik.

– Det er altså ikke slik at Afghanistan er alene om å protestere mot tvangsreturer, det er en rekke land som gjør det hele tida.

23. mars skal Kontrollkomiteen avgi sin innstilling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger