Hopp til innhold

Ingen valuta i verden er blitt sterkere enn den russiske i år

Rubelen har gått fra kollaps til å vise muskler mot dollar og euro. To faktorer kan forklare hvordan Vladimir Putin kan sole seg i glansen av en sterk rubel.

FILE PHOTO: A vendor demonstrates rouble banknotes in Stavropol

Den russiske valutaen raste da Ukraina-invasjonen startet 24. februar. Nå er rubelen én av få valutaer som er blitt sterkere mot amerikanske dollar det siste året.

Foto: Eduard Korniyenko / Reuters

Tirsdag nådde den russiske valutaen det sterkeste nivået mot dollar siden februar 2018. Rubelen er blitt styrket i en periode hvor de fleste valutaer har mistet verdi mot dollar.

Hittil i år har ingen valuta i verden blitt sterkere mot dollar enn rubler, ifølge Reuters valutaoversikt.

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken tror revansjen for rubelen kan bli sett på som en politisk seier i Russland.

– Man ser at valutakursen er manipulert, men samtidig kan man bruke valutaen som et bevis på at man er sterk internt og overfor verden for øvrig, sier han til NRK.

Russia Putin

President Vladimir Putin slipper foreløpig å bekymre seg over at rubelen går i grøfta etter flere grep for å manipulere landets valuta.

Foto: Ramil Sitdikov / AP

Krigsherjet valuta

Valutakursen sier hva landets penger koster, målt mot et annet lands penger. Den speiler gjerne hvordan det egentlig står til i en økonomi.

Russlands valuta er påvirket av forsvarspolitikken. Både etter Tsjetsjenia-krigen på 90-tallet, og etter invasjonen av Krim-halvøya i 2014, kollapset rubelen.

Da Ukraina-krigen brøt ut, skjedde det samme igjen: En dollar gikk fra å koste 76 til 138 rubler.

Men denne gangen har rubelen ristet av seg krigseffekten i ekspressfart. Tirsdag kostet en dollar ned mot 55 rubler.

Rubelen er altså langt sterkere enn før krigen brøt ut, og er én av få valutaer som er blitt sterkere mot dollar det siste året med nær 30 prosent.

Knudsen peker på særlig to grunner til at rubelen er blitt sterkere:

Les også: Putins olje- og gasskrig

Illusreasjon av et russisk våpen som er dynket i Olje.
Illusreasjon av et russisk våpen som er dynket i Olje.

Russland må droppe varer fra utlandet

Normalt vil en økonomi både selge og kjøpe egen valuta. Men sanksjonene gjør at Russland ikke kan kjøpe inn varer som før fra utlandet.

Når mye av importen har forsvunnet, blir det mindre veksling fra rubler til andre valutaer, forklarer Knudsen. Da blir rubelen «kunstig» sterk.

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken.

Foto: Handelsbanken

– Da selger man ikke egen valuta for å importere lenger. Transaksjoner som skal svekke egen valuta og styrke fremmed valuta, blir borte, sier han.

Høye olje- og gassinntekter

Handelen ut av landet gir derimot nær rekordhøye olje- og gassinntekter.

– Eksporten fra Russland går fortsatt bra. De selger gass og olje til høye priser, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1.

Presidential aide Elvira Nabiullina attends meeting on issues of fuel and energy outside Moscow

Elvira Nabiullina har siden 2013 styrt russisk pengepolitikk. Hun har jobbet tett med president Vladimir Putin utover 2000-tallet som hans assistent og handelsminister.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Mens sentralbanksjef Elvira Nabiullina har tatt flere grep (se faktaboks) for å løfte rubelkursen, har president Vladimir Putin kommet med et uvanlig krav:

Europeiske land må veksle om euro til rubler for å betale for russisk olje- og gass.

– I utgangspunktet er det ganske avgjørende for at kursen i markedet blir såpass sterk. Samtidig er mange deler av markedet lukket, så det blir en kunstig situasjon, men prisen blir høy som et resultat av dette, sier Knudsen.

Flere land, som Finland og Polen, nektet å betale i rubler og fikk gassen kuttet. Storkjøperne Tyskland og Italia sa før helgen at de går med på kravet, ifølge Reuters.

Kart over Europa som viser noen av de russiske gassrørledningene som går fra gassfeltene nord i landet og til Tyskland og Italia.

Hver dag må landene kjøpe olje og gass for milliarder av rubler for å unngå at Russland kutter gassen.

– Det betyr også at så lenge det ikke er noen andre alternativer, iallfall ikke på kort sikt, vil denne situasjonen vare ved, sier Knudsen, og viser til at Europa er avhengig av russisk energi.

Andreassen mener det er de høye inntektene, og ikke kravet fra Putin, som styrker rublen.

– Det er irrelevant om kravet er i rubler, for uansett er det en veksling fra euro til rubler når olje- og gassen eksporteres, sier han.

Les også: Dette er sanksjonene som skal knuse Russlands økonomi

Bulgaria Russia Ukraine War
Bulgaria Russia Ukraine War

Sliter med å få tak i deler

Siden Russland selger verdifull olje- og gass til utlandet, men importerer mindre, går Russland mot det største handelsoverskuddet noensinne i 2022.

Handelsoverskuddet var på 1.152 milliarder kroner i 2021, men vil stige til 2.400 milliarder i 2022, ifølge et estimat fra Instituttet for internasjonal finans, gjengitt av Business news.

Men det store overskuddet viser fram en svakhet i russisk økonomi, ifølge Andreassen.

– De kan godt få et overskudd i utenriksøkonomien, men det er ikke en styrke. Får du ikke produsert ting, blir du fattig. Men det kan godt ta en stund før det blir synlig, sier han.

Harald Magnus Andreassen i Swedbank i Oslo.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets.

Foto: Lise Åserud

Varer og teknologi kommer ikke inn i landet som før. Russisk produksjon har i flere måneder falt, og industrien sliter med å få tak i deler, ifølge WSJ.

– Bilproduksjonen stanser opp, fordi russerne er avhengig av deler fra utlandet. De får ikke reservedeler til utenlandske fly, som utgjør 90 prosent av trafikken. Det innebærer at det russiske samfunnet sliter fælt, sier Andreassen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger