Hopp til innhold

Tror Syria-drap kan virke skremmende på noen, men forlokkende på andre

Den norske islamisten Egzon Avdyli hylles av flere som en martyr etter at han ble drept i kamper i Syria. Forsker Lars Gule tror ikke det vil gi store utslag for rekrutteringen til ekstremistmiljøet i Norge.

Egzon i Profetens Ummah

25 år gamle Egzon Avdyli skal ha reist til Syria på nyåret for å delta i såkalt hellig krig. Onsdag ble det kjent at han er drept i kamper i det krigsherjede landet.

Foto: Øyvind Bye Skille

– Det vil virke avskrekkende på noen eventyrlystne ungdommer, mens på andre vil dette kunne virke enda mer fristende. Hos dem som har en religiøs motivasjon, vil nettopp martyrstatusen være viktig, sier Gule.

Onsdag ble det kjent at norsk-albaneren Egzon Avdyli er drept i Syria.

Avdyli har tidvis vært talsmann for den radikale ekstremistgruppen Profetens Ummah i Norge. Han skal ha reist til Syria på nyåret for å delta i såkalt hellig krig.

– Gir automatisk martyrstatus

Kort tid etter at nyheten om at Avdyli var drept ble kjent, var det flere som hyllet ham som en martyr i sosiale medier.

Lars Gule

– Han ses på som en martyr, en som har slåss for en rettferdig sak og falt med våpen i hånd, sier Lars Gule.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Han ses på som en martyr, en som har slåss for en rettferdig sak, Guds sak, i Syria og falt med våpen i hånd. Det gir automatisk martyrstatus, og det er en heltestatus innenfor dette miljøet, sier Gule.

Hva kan det ha å si for rekrutteringen?

– Ikke veldig mye, tror Gule.

– Enkelte kan bli motivert av at man viser vilje til et virkelig dypt engasjement når man også går inn i en farlig situasjon.

Etter det NRK kjenner til, skal mellom 5 og 10 nordmenn være drept i Syria. Ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hadde rundt 40 personer reist fra Norge til Syria per november i fjor, men antallet er trolig høyere.

Onsdag kveld meldte Dagbladet at nok en nordmann skal ha blitt drept i kamper i Syria den siste tiden. Det skal dreie seg om en 28-åring fra Østlandet.

En martyr defineres som en person som ofrer livet for sin tro, eller en som må lide for sin overbevisning.

– Formålet med martyrhyllester er å rekruttere

Forsker og Syria-ekspert Kai Kverme ved Universitetet i Oslo sier man har sett en tydelig martyrstatus hos personer som er drept i krigen i Syria.

– De som blir drept i kampen der, blir hyllet som martyrer, som personer som er villige til å ta det ultimate offeret for saken, eller for Gud.

Kverme synes det er vanskelig å spå hva som kan være virkningene av denne heltestatusen, men påpeker at det ofte gjøres ved at man har rekruttering for øye.

– Martyrvideoer og hyllester som man har sett gjennom historien fra blant andre libanesiske Hizbollah, Hamas på Vestbredden, og som vi nå ser i Syria, har en hensikt. Et av de viktigste formålene med martyrhyllestene er jo nettopp å rekruttere, sier Kverme.

PST har flere ganger uttrykt bekymring for at personer har reist til Syria for å delta i kamphandlinger. PST-sjef Benedicte Bjørnland har tidligere sagt at flere av dem som har reist til Syria, er blitt drept.

I mars la PST frem sin åpne vurdering av hva de mener er truslene rettet mot Norge i år. Bjørnland sa da at PST mener ekstrem islamisme utgjør den største trusselen.

Etterretningstjenesten har i sin trusselvurdering påpekt at de mener terrortrusselen mot Norge øker i år, og at hovedårsaken er krisen i Syria.

AKTUELT NÅ