NRK Meny
Normal

– Denne type overvåkning kan gjøres billig og enkelt

De mange falske basestasjonene som Aftenposten skriver er plassert i nærheten av sentrale bygg i Norge, kan ha blitt satt ut av hackere med for mye tid og penger, tror leder i Piratpartiet.

Stortinget

Falske basestasjoner skal ifølge Aftenposten stå plassert rundt sentrale bygg i Oslo, blant dem Stortinget. Ingen vet hva de brukes til, eller hvem som bruker dem.

Foto: NTB Scanpix

Øystein Jakobsen

Øystein Jakobsen i Piratpartiet tror det kan være hackere med for mye tid og penger som står bak. Men han utelukker ikke profesjonelle etterretningsorganisasjoner.

Foto: Piratpartiet

– Mobilen er noe av det farligste du har, den vet alt om deg.

Det forteller Øystein Jakobsen, som er leder for Piratpartiet i Norge. Han jobbet tidligere i Telenor, og hadde spesialansvar for mobilsikkerhet.

Han har nettopp lest om Aftenpostens avsløringer om mulig overvåkning av stortingspolitikere og statsministeren.

– Kan gjøres for 10.000 kroner

Selv om Jakobsen synes det er alvorlig at det foregår mulig overvåkning, tror han ikke det bare er profesjonell etteretningsorganisasjoner som kan stå bak.

– Det påstås at dette er svært dyrt og avansert utstyr, det stemmer ikke. Dette kan gjøres med en datamaskin og en antenne.

I løpet av samtalen gjør han et raskt søk på nettet og finner en IMSI-catcher, en såkalt falsk basestasjon, til 1.800 dollar på nett.

Så for rundt 10.000 kroner kan du sette opp en slik falsk basestasjon, forteller han.

Han forteller at siden mobiltelefonene kobler seg opp mot nærmeste tilgjengelige basestasjon, så vil en falsk basestasjon tiltrekke seg alle mobiltelefoner i nærheten, for så å kunne kopiere all informasjon som sendes inn og ut.

Tror ikke Norge står bak

Hvem som er interessert i den informasjonen er han derimot ikke sikker på.

– Det finnes jo eksempler på at nasjoner har vært ganske skruppelløse når det gjelder dette. Det kan jo være både England, Tyskland og USA som kan ha sett sitt snitt til å overvåke norske folkevalgte, sier han.

Jakobsen tror ikke det er norske myndigheter som står bak, men han ser for seg to alternativer.

– Det kan være hackere med for mye tid og penger. Da er det i tilfellet helt ufarlig.

– Det andre alternativet er profesjonelle etterretningsorganisasjoner, men dette er ikke så komplekst at kun etterretningsorganisasjoner kan gjøre det, sier Jakobsen.

Les også: Aftenposten: – Noen overvåker statsministeren og Stortinget

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger