Tror skipet hadde for lite ballast

Forliste «Server» lå høyt i sjøen,  propellen spant i friluft i de høye bølgene og skipet mistet skyvekraften - noe som trolig førte til grunnstøtingen.

M/S "Server" i ferd med å synke etter havari
Foto: Anders Jørgensen / NRK

Skipet gikk uten last, fløt høyt i sjøen og var utsatt for ekstrem sidevind og eksperter mener det antakelig ikke var nok ballastvann om bord.

 

 

– Kapteinen greide ikke å holde skipet på ren vestlig kurs ut Fedjeosen. Farten sank, og den sterke vinden tok tak i fartøyet, vedgår direktør Nicolas Wilmot i forsikringsselskapet Gard.

Han bekrefter også at propellen til tider spant i friluft.

Også i sin pressemelding la kapteinen vekt på at skipet mistet fart fordi de krappe bølgene hevet akterskipet så høyt at propellen «tok luft». Dermed forsvant skyvekraften og fartøyets manøvreringsdyktighet ble svekket.

Som eggeskall

Ut fra hva han har hørt om ulykken, mener sikkerhetsekspert Arne Sagen at MS «Server» ikke kan ha tatt inn nok ballastvann da det la fra kai i Årdalstangen.

– I så fall vil båten flyte som et tomt eggeskall og uten manøvreringsevne, sier han.

Han understreker at det til enhver tid er kapteinens ansvar å sørge for at fartøyet tar inn nok ballastvann til at det blir stabilt under alle værforhold.

– Hvis ikke det skjer, er det utvist dårlig sjømannskap, sier Arne Sagen.

– Kapteinen mener selv at fartøyet hadde tilstrekkelig ballast. Mer kan jeg ikke si nå. Detaljene vil komme fram i sjøforklaringen, sier Nicolas Wilmot.

Sjøfartsinspektøren, rederiet og politiet har bedt om sjøforklaring og Bergen tingrett skal i dag ta stilling til et eventuelt tidspunkt.

SISTE NYTT

Siste meldinger