Tror russisk bråstopp skyldes norsk debatt

KrFs Knut Arild Hareide mener at statsråd Sylvi Listhaugs utsagn om at samtlige asylsøkere som har opphold i Russland skal ut, kan ha kan ha blitt feil oppfattet av russiske myndigheter.

Ankomstsenter Finnmark og Knut Arild Hareide (innfelt)

BER BRENDE OVERTA: KrF-leder Knut Arild Hareide venter at Børge Brende overtar retursaken og kommer til enighet med russiske myndigheter om retur av asylsøkere som Norge mener trygt kan returneres.

Foto: Amund Trellevik/NRK og Berit Roald/NTB Scanpix

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov sier til NRK at Russland ikke vil ta tilbake flyktninger dersom de har gitt falske opplysninger da de kom til Russland. Som eksempel på uriktige opplysninger nevner Lavrov folk som i sin visumsøknad har opplyst at de ville jobbe eller besøke slektninger i Russland.

En planlagt retur av asylsøkere over Storskog i helgen ble stanset etter ønske fra russerne etter flere dagers utsettelse.

I alt er det kommet 4500 asylsøkere over den norsk-russiske grensa på Storskog. 200 er allerede returnert, og 700 nye står på retur-lista. Dette dreier seg om asylsøkere som enten har opphold i Russland, russisk multivisum eller russisk statsborgerskap.

For dårlig informasjon

– Det virker som om Russlands bråstopp har kommet overraskende på norske myndigheter, mener Hareide. Han sier det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn at det har vært en bevegelse på russisk side som rammer Norge.

– Har Listhaugs utsagn om at absolutt alle skal ut, provosert russerne?

– Alt tyder på at det ikke har vært en bra nok dialog her. Den politiske debatten i Norge må ta ansvaret. Signalene fra statsråden om at absolutt alle skal sendes ut, kan ha blitt feil oppfattet av russiske myndigheter, tror Hareide.

Ber Brende overta

Lavrov påpekte på en pressekonferanse i Moskva i dag at det pågår diskusjoner om saken mellom Russland og Norge. Formålet er å løse saken på en måte som er i begge landenes interesse, sa han.

Hareide istemmer.

– Jeg venter nå at Børge Brende tar over denne saken og følger opp overfor russiske myndigheter, med sikte på å finne en løsning.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger