- Krisen er ikke over

Sentralbanksjef Svein Gjedrem oppfordrer folk til å spare mer, og mener at bankene må bli strengere med utlån.

Svein Gjedrem
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Gjedrem varsler i årstalen at finanskrisen er langt fra over, og at alle midler vil bli tatt i bruk for å hindre virkningene av krisen. Vi vil se flere arbeidsledige og flere konkurser, melder sentralbanksjefen. Han tror også at boligprisene fortsatt vil falle noe. Men han sier at rentevåpenet ikke er brukt opp.

LES OGSÅ: HER ER MENYEN FOR ÅRSMIDDAGEN

SE GJEDREMS ÅRSTALE HER.

Rentene skal opp igjen

Steinar Mediaas

NRKs økonomikommentator, Steinar Mediaas.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

- Renta går opp i gode tider når vi venter at inflasjonen vil avta, sier Gjedrem.

NRKs økonomikommentator Steinar Mediaas tror at den norske renta vil nærme seg det svenske nivået, og mener at styringsrenta kan ligge på 1,5 prosent i løpet av året. Men det Gjedrem sier er at når finanskrisen er over vil styringsrenta opp igjen til et normalt nivå på mellom fem og seks prosent.

- Det vil bety en boligrente på rundt sju prosent, sier NRKs økonomikommentator.

Kapital-redaktør Trygve Hegnar mener årstalen var uten store overraskelser, men sier at Gjedrem kommer med advarsler til låntagere om ikke å låne for mye.

- Det han sier, er at da kommer jeg og tar dere om et par år, for da blir renten 6-7 prosent, sier Hegnar til NRK.

Se finanstoppenes reaksjoner på årstalen:

Video nsps_upload_2009_2_12_20_52_20_57.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ønsker boligskatt

Sentralbanksjefen sier også at norske husholdninger låner for mye i dag, og oppfordrer flere til å spare når renta nå er lav. Han viser til at vi i dag i gjennomsnitt låner det doble av det vi tjener. På nittitallet var gjelden kun 1,2 ganger vår inntekt.

- Erfaringene tyder på at gjeldsnivet er i høyeste laget, sier Gjedrem.

Han varsler at det vil bli dyrere for folk å låne i fremtiden fordi bankene må tjene mer på sine norske privat-lånekunder. Det er umulig å finne et riktig rentenivå for både boliglånere og industrien.

Gjedrem mener at boligbeskatningen i Norge er for gunstig for boligeierne, og vil anbefale en reform for dette når finanskrisen er over.

LES OGSÅ: Her er Gjedrems krisepoet

SE VIDEO: Fortsatt rom for rentekutt

Video nsps_upload_2009_2_12_19_27_37_44.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Mer solide banker

Mediaas mener noe av det viktigste i sentralbanksjefens tale er at bankene må bli mer solide og skaffe seg større egenkapital. Dermed må bankene bli strengere med utlånspolitikken sin.

- Norske banker har ikke store nok støtdempere i dag, verken for sitt eget, sine aksjonærers eller økonomiens beste. Derfor tilfører staten nå risikokapital, sier Gjedrem i talen.

Stramme inn forbruket

Gjedrem påpeker at noe av grunnen til finanskrisen er at de fattige har spart og de rike har lånt. Slik kan det ikke fortsette, mener han. Forbrukere i USA og Europa kan ikke være driverne av en ny oppgangstid. Disse må stramme inn på forbruket og spare mer. Gjedrem mener at Kina nå må bruke mer og spare mindre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger