Tror tingretten oppnevner nye sakkyndige for å vurdere Breivik

Flere sentrale aktører i terrorsaken tror at Oslo tingrett vil oppnevne nye sakkyndige til å vurdere om Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig eller ikke.

Synne Sørheim og Torgeir Husby

Etter at rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby konkluderte med at Breivik ikke er strafferettslig tilregnelig har debatten rast. I morgen kommer tingrettens avgjørelse om eventuelt nye sakkyndige skal oppnevnes.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det har flere sentrale parter i terrorsaken sagt til NRK at de føler seg helt sikre på.

Tingretten har i dag bekreftet at avgjørelsen om det skal oppnevnes nye sakkyndige i Breivik-saken kommer klokken 13 i morgen.

Vil ikke ha Breivik-oppdrag

Terje Tørrisen

Aktuell: Terje Tørrisen

Foto: NRK
Jon Geir Høyersten

Vil ikke: Jon Geir Høyersten

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX
Hans Arvid Øberg

Hans Arvid Øberg.

Foto: NRK

De tre psykiaterne Agnar Aspaas, Terje Tørrissen og Jon Geir Høyersten ble nevnt som aktuelle sakkyndige. Det er påtalemakten og bistandsadvokatene enige om, ifølge Aftenposten.

Aspaas bekrefter i dag overfor NRK at han er spurt, men ønsket ikke å gi noe intervju.

En av de tre, Jon Geir Høyersten, har takket nei å vurdere Breivik fordi han ikke har kapasitet.

Det skal ha vært vanskelig å finne nye sakkyndige som ikke har kommet med uttalelser om Breivik i media, og som derfor er inhabile.

Håper på nye sakkyndige

Én av dem som håper at tingretten oppnevner nye sakkyndige i morgen er Hans Arvid Øberg. Han er psykiater og far til en av de overlevende fra Utøya.

– De sakkyndige har konkludert veldig tidlig med en diagnose. De har trukket frem alt som kan tyde på psykotisk tankeinnhold uten å trekke inn en del andre opplysninger som også har vært tilgjengelige for å vurdere blant annet funksjonsnivået til Breivik.

– Handlingene taler imot at han er psykotisk

Øberg mener Breiviks funksjonsnivå for å utføre sine grusomme handlinger taler imot at han er en psykotisk person. Han synes også det er merkelig at han med en psykose skulle ha klart å bli tatt opp i frimurerlosjen.

– Det krever referansepersoner og intervjuer. En psykotisk person ville hatt små muligheter til å bli tatt opp som frimurer. Breiviks holdninger til ulike mennesketyper ville også gjort det svært vanskelig. Poenget er at dette er ikke vurdert i rapporten som nå foreligger, sier han.

Video b1c9e175-d567-4948-8eec-2c1483d0efa2.jpg

SE NETT-TV: Psykiater Agnar Aspaas bekrefter overfor NRK at han har blitt spurt om han vil være sakkyndig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger