Hopp til innhold

Hagen: – Tror Heiberg har ødelagt OL-stemningen i Oslo

Carl I. Hagen tror Heiberg og IOCs uttalelser de siste dagene ville ført til et stort nei-flertall dersom det hadde vært folkeavstemning i dag.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen tror vinden har snudd den siste tida, og at oslofolk ikke lenger vil ha et OL i byen.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

heiberg

Gerhard Heiberg har hisset på seg mange den siste uka.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix
Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn sier OL i Sotsji står i sterk kontrast til norske verdier.

Foto: Espen Sturlason
Bård Vegar Solhjell

SVs Bård Vegar Solhjell er glad i OL, men skeptisk til IOC.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Da innbyggerne i Oslo gikk til stemmeurnene under stortingsvalget i fjor høst, skulle de også ta stilling til om man skulle skrinlegge eller gå videre med planene om et vinter-OL i Oslo i 2022.

53,5 prosent stemte for å fortsette prosessen, mens 43,5 prosent stemte mot.

Heiberg i storm

Under OL i Sotsji den siste uken har det stormet rundt Den internasjonale olympiske komité (IOC) og det norske medlemmet Gerhard Heiberg.

Først gikk IOC ut og kritiserte kvinnelandslaget i langrenn fordi de valgte å gå med sørgebånd under den første øvelsen for å hedre Astrid Uhrenholdt Jacobsens avdøde bror.

Deretter varslet Heiberg at Marit Bjørgen risikerte å miste medaljene sine fordi Idar Vollviks selskap brukte henne i markedsføringen av et skistativ i perioden lekene pågår.

I går kunne NRK avsløre at Heiberg selv reklamerer for sitt private rådgivningsselskap og knytter dette til IOC.

IOC har også blitt kritisert fra flere hold for ikke å ha sikret at arbeiderne som har stått for byggingen av OL-anleggene i Sotsji har fått den lønna de har krav på, eller tatt opp menneskerettighetssituasjonen i vertslandet.

Tror vinden har snudd

Bystyremedlem i Oslo, tidligere Frp-leder Carl I. Hagen, var én av dem som gikk inn for en folkeavstemning om OL-spørsmålet. Han har vært positiv til et arrangement i hovedstaden om åtte år, men har ment at staten skal ta hele regningen.

Nå reagerer han kraftig på IOCs fremtreden de siste ukene, og spesielt over Gerhard Heiberg.

– Om han kan velte et norsk OL? Ja, absolutt. Mange i det norske folk har nok endret oppfatning. Og jeg tror at hadde vi nå hatt en folkeavstemning i Oslo om å arrangere OL eller å søke om OL, så hadde det blitt et stort nei-flertall, sier Hagen.

Han raser over behandlingen av langrennskvinnene.

– Jeg syns det er helt hårreisende. De sitter der på sin høye hest og kritiserer langrennsjentene våre fordi de går med sørgebind. De er mennesker av kjøtt og blod og følelser, det er helt uhørt. Og så sier de det er ett regelsett for dem, som alle vi andre er opptatt av å se på, og ett regelsett for pampene selv, det er helt uakseptabelt, sier Hagen.

– Norsk nøkternhet og verdier

Hagen får støtte fra Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap).

– Jeg tror pamperi og mangel på respekt for menneskerettigheter bidrar til å kanskje gjøre noe med entusiasmen vår for OL i Oslo i 2022, sier hun.

– Nettopp derfor er det så viktig å understreke at et OL i Oslo vil være basert på helt andre verdier, på nøkternhet og på ekte idrettsglede.

Rieber-Mohn sier hun mener det ikke er riktig at IOC-medlemmer tar med seg sine private forretninger inn i IOC-arbeidet, og at de heller burde fokusere på det sportslige.

– Jeg mener at de samme reglene bør gjelde for alle, sier varaordføreren.

– Fremstår lukket

Stortingsrepresentant for SV, Bård Vegar Solhjell, slutter seg til skepsisen. Han beskriver IOC som et hinder for entusiasme rundt lekene og for i det hele tatt å få byer til å søke.

Selv er han glad i OL og følger med, men IOC gjør ham negativ til at Oslo skal stå for vertskapet i 2022.

– De framstår lukket, som om de ofte tiltar seg fordeler som andre ikke har, og arrangementene har jo tatt fullstendig av og gjort mange byer skeptiske til å søke, sier Solhjell.

– Etter min oppfatning vil det være fornuftig av IOC og Gerhard Heiberg å prøve å følge de samme spillereglene som de som faktisk står i sentrum under OL, nemlig utøverne. Da går han foran med et godt eksempel i stedet for å gå foran med et dårlig eksempel, sier Solhjell.

AKTUELT NÅ