Hopp til innhold

Tror Listhaug tvinges til å verne Barentshavet

Det brygger opp til en ny klimakrangel mellom Frp og Venstre i regjering når saken om verning av Barentshavet kommer opp til våren.

Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre

AVVISER FRP-TRIUMF: Leder Sondre Hansmark i Unge Venstre hevder Frps Sylvi Listhaug vil bli nødt til å verne Barentshavet nord.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

CO₂ i atmosfæren
421 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Mens Venstre vil flytte grensen for iskantsonen sørover, vil Frp at grensen skal være flytende (se faktaboks). Saken avgjør i praksis hvor langt nord det vil være lov å lete etter olje – og den splitter regjeringen.

Onsdag ble Sylvi Listhaug (Frp) utnevnt til ny olje- og energiminister.

– Jeg kan gratulere Sylvi Listhaug med å bli den oljeministeren som skal verne Barentshavet nord, som skal flytte iskanten lenger sør, sånn at vi flytter oljeletingen lenger sør enn vi gjør i dag og som verner rekordmange oljeområder mot oljeleting, sier en offensiv Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre.

Klimakamp

Hansmarks tøffe uttalelse kommer i samme studio som partileder Trine Skei Grande IKKE ville stille ultimatum i samme sak.

At Sylvi Listhaug onsdag ble utnevnt til ny olje- og energiminister tolkes av mange som at Frp setter inn sitt kanskje sterkeste kort i striden.

Vernet av Barentshavet nord og definisjonen av iskanten blir trolig den viktigste klimasaken på vårparten, sier Hansmark i Politisk kvarter.

Hvorfor i alle dager tror du Sylvi Listhaug vil gå med på dette?

– Nå har vi nettopp fått det faglige grunnlaget for hvor iskanten skal gå. Det tydelige rådet derfra er at den bør flyttes lengre sørover, sier Hansmark og legger til:

– I dag har vi 80 felt i produksjon på norsk sokkel. Det holder. Vi trenger ikke flere. Hvis man skal være så korttenkt å lete etter mer olje på norsk sokkel, bør man spørre seg selv, hvorfor skal man det skje i de aller mest sårbare områdene i norsk natur. Vi må ha et vern som tar vare på dette området.

Unge Venstre-lederen mener det er en fare for at verden ikke vil ha oljen og gassen som eventuelt vil bli produsert i dette området. Han sier anleggene uansett ikke vil kunne stå ferdig før i 2030.

– Det vil utgjøre en stor risiko for norsk økonomi og norsk natur å lete i dette området, sier han.

Vil ramme økonomi og arbeidsplasser, mener FpU

FpU-nestleder Andreas Brännström mener det er feil å hevde at petroleumsaktivitet skaper en risiko for økonomien.

– Samtidig som vi skal gjøre alt vi kan for å redusere de alvorlige klimagassutslippene, så skal vi også ha noe å leve av i fremtiden. Vi trenger arbeidsplasser, sier Brännström, som hevder Unge Venstres politikk setter velferdssamfunnet i fare.

FpU-lederen mener Venstre setter kjepper i hjulene på Norges desidert viktigste næring.

– Uten norsk olje og gass vil utslippene i Europa øke med 300 millioner tonn CO₂. Det er seks ganger så mye som Norges totale utslipp. Oppsummert betyr Unge Venstres politikk mer kull, mindre inntekter til velferdssamfunnet, utrygge arbeidsplasser og økte utslipp. Det er en dårlig politikk, argumenterer Brännström.

Listhaug konfrontert med klimasitater

Onsdag måtte Frps nye olje- og energiminister bruke mye av ettermiddagen på å svare for tidligere uttalelser som at «det ikke er bevist at menneskelige CO₂-utslipp fører til klimaendringer».

– Hun er ikke en klimafornekter, svarte statsminister Erna Solberg.

I går forklarte Listhaug at hun har «stått bak regjeringens politikk hele veien siden 2013», og at hun mener klimaendringer også er menneskeskapte.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ