NRK Meny
Normal

Økonom: – Tror ikke på store skatteletter fra Erna og Siv

De har lovet skatteletter, satsing på kunnskapssamfunnet, helse og samferdsel. Samtidig sier regjeringen at de skal overoppfylle klimaforliket. – Ikke nok til alt, sier økonom.

Erna Solberg og Siv Jensen
Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg har ikke tenkt til å knuse noen eller noens drømmer.

Finansminister Siv Jensen (Frp) har akkurat fått spørsmålet om drømmene til hvilke statsråder som må vike for at regjeringen skal få på plass et forslag til statsbudsjett.

Hun er på vei inn til Frps første statsbudsjettkonferanse noensinne, og løftene kommer nesten helt til hun er innenfor konferansedøren.

Økonomene sier spillerommet i budsjettet ikke er i nærheten av målene til regjeringen.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swebank om statsbudsjettet

– Det er slik at skatteinntektene øker hvert år, og vi kan overføre mer fra oljefondet hvert år. Men vi må trekke fra pensjoner og lønningene til de som jobber i det offentlige. Da står vi igjen med mellom 10 og 15 milliarder friske kroner. Med løfter om satsinger på samferdsel, utdanning og helse, så vil det føles som et stramt budsjett, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swebank.

– Tror ikke skatteletter blir prioritert

For løftelisten til Jensen og regjeringen er lang.

– Vi har sagt at vi må styrke konkurransekraften gjennom konkurransefremmende skattelettelser. Samtidig er det like viktig å styrke arbeide med å få fortgang i utbygging av samferdsel, og det er viktig å styrke forskning og utdanning. Det er også viktig å sørge for at vi har et vel fungerende helsevesen, sa Jensen bare minutter før hun gikk inn til første konferansedag.

Siv Jensen om budsjettarbeidet

Bare å fjerne formueskatten, slik regjeringen tidligere har sagt at de skal, vil koste rundt 15 milliarder kroner.

– Jeg har ikke noe tro på at regjeringen vil prioritere dette. Det vil koste mye samtidig som det spiser opp mye av handlingsrommet i forhold til andre prioriterte saker, sier Andreassen.

Han sier skatteletter ikke er veien å gå for å styrke økonomien.

– Med det godt utbygde skattesystemet vi har i Norge vil ikke skatteletter få noen særlig effekt, sier Andreassen.

Miljøspøkelset hviler over Hurdalsjøen hotell

I tillegg til løftene Jensen og statsminister Erna Solberg ga på vei inn på budsjettkonferansen, kommer kravet fra samarbeidspartiene KrF og Venstre.

Disse to partiene har litt mer enn fem prosents oppslutning, de sitter ikke i regjeringen, men de har likevel en hånd på rattet når budsjettforslaget utformes.

Høyre og Frp er nemlig helt avhengige av støtten deres for å få vedtatt budsjettet.

Og de krever at statsrådene kommer tilbake med tidenes miljøbudsjett.

– Våre forventninger er at de skal forsterke klimaforliket og satsingen på kollektivtrafikken. Det er en del av samarbeidsavtalen oss i mellom, og det må vise seg i forslaget til statsbudsjett, sa leder i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen (V), til NRK samme dag som konferansen begynte.

Et godt miljøbudsjett er også nødvendig dersom miljøminister Tine Sundtoft (H) skal holde ord når hun flere ganger har gjentatt at regjeringen skal overoppfylle Stortingets klimaforlik.

– Både Erna Solberg og Tine Sundtoft har sagt at de skal vise at de er opptatt av miljø og klima selv om de ikke snakker så mye om det. Den første muligheten de har til å vise at de setter penger bak kravene om miljøkutt, er det forslaget til statsbudsjett som de jobber med nå. KrF og Venstre kommer ikke til å gå for et budsjett der man ikke har tatt tak i klimaspørsmålet, sier politisk kommentator Lars Nehru Sand i NRK.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger