Hopp til innhold

Tror ikke på poseforbud

Stavanger vil gå foran og bli en plastposefri by. Men et forbud mot plastposer er ikke realistisk, tror butikkbransjen.

Plastposer
Foto: Bildemontasje / Scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

- Ja, vi vil fjerne plastposene, sier Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland.

Han har lenge skrytt av at han vil gjøre Stavanger mer miljøvennlig. Ett av tiltakene er å fjerne alle plastposene i byen.

Leif Johan Sevland

Leif Johan Sevland.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Det er en fordel for miljøet. Og siden vi lanserte dette i juni i år, så har vi sett at veldig mange byer, til og med i USA, har proklamert at de vil bli plastposefrie, sier Sevland.

Tidligere denne uken ble det kjent at storbyen London vurderer forbud mot plastposer. Supermarkeder i San Francisco har alt sluttet å dele ut gratis plastposer, byen er den første i USA som forbyr plastposene.

Les også: Denne kan bli forbudt

- Vil vurdere posekutt

- Vi har mye å lære, sier statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet.

Hun var nylig i Danmark, og tenkte seg om flere ganger da hun så at en plastpose kostet tre kroner. Mange så rart på henne da hun la flere plastposer på handledisken.

Gordon Brown

Gordon Brown vil redusere bruken av plastposer i Storbritannia.

Foto: DAVID KARP / AP

Sørensen synes også det er interessant at Storbritannias statsminister Gordon Brown vil redusere bruken av plastposer med 25 prosent.

- Det er en ambisiøs målsetning og noe som vi må vurdere. Det er bevegelse også i Norge for å gjøre noe med dette, sier Sørensen.

Hun sier regjeringen ønsker flere grønne avgifter, men at hun ikke kan love noe. Likevel vil hun følge med det som skjer i utlandet.

- Det er rart hvis vi skal ha et annet forhold til plastposer enn resten av verden, legger hun til.

- Ikke realistisk

Men et forbud er ikke realistisk, tror butikkjedene.

- Ja, hvis Coop hadde fjernet plastposene så hadde vi tapt en del kunder, tror informasjonsdirektør Bjørn Kløvstad i Coop NKL.

- Jeg ser ikke helt realismen i det. Jeg vet at det er blitt forsøkt og er under utprøving med et forbud ulike steder i verden. Men da må man ha alternativene klare, og kjøre en ganske hard kampanje i forkant, tror jeg, sier Kløvstad.

Coop-kjeden alene selger minst hundre millioner poser hvert år. Men Kløvstad mener det er nær sagt umulig for en og en kjede å gå foran og fjerne plastposene.

- Folk vil ha posene

Også butikkenes bransjeorganisasjon sier nei til et forbud.

- Jeg er usikker på hvilken negativ miljøeffekt disse plastposene egentlig har, for de er lett nedbrytbare, sier Thomas Angell i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon.

Han tror et forbud vil være upopulært og virke mot sin hensikt, og at det derfor ikke vil bli noe av.

- Jeg er redd for at publikum ville oppfatte dette som et utidig inngrep i deres dagligliv. Dermed vil et forbud kunne sette hele miljøarbeidet i miskreditt, hvor man vil kunne få en oppfatning av at man vil herse med forbrukerne for bagateller, mens det store volumet av utslipp går fri, sier Angell.

- Bruk handlenett

Men organisasjonen Grønn Hverdag mener det ikke er noe problem å kutte ut plastposen.

- Man kan bruke handlenett, ryggsekker eller tilsvarende, sier leder Tone Granaas.

I Irland gikk plastposeforbruket ned med 90 prosent etter at politikerne innførte en avgift i 2002. Nordmenn bruker rundt en milliard plastposer i året.

Men Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland vil gjøre det han kan for å kutte ut plastikken.

- Det er klart, der må vere alternative måter å gjøre dette på. Men Norge bør klare dette når andre land klarer det, sier Sevland.

AKTUELT NÅ