NRK Meny
Normal

WWF-sjefen: – Tror ikke rovdyr-konfliktene vil forsvinne

WWF-sjef Rasmus Hansson tror ikke rovdyrforliket vil dempe konfliktnivået i rovdyrdebatten. – Nesten hele dokumentet handler om hvordan man skal få drept rovdyr mest mulig effektivt, sier Hansson.

Video 3805be82-610c-4565-a586-7b5573ca2e01.jpg

NETT-TV: Miljøvernminister Erik Solheim (SV) mener forliket sikrer rovdyr i Norge for generasjonene fremover. Men WWFs Rasmus Hansen tror ikke rovdyforliket vil dempe konfliktene mellom partene i debatten.

Partiene på Stortinget ble sent torsdag kveld enige om et forlik om norsk rovdyrpolitikk. Politikerne håper nå det blir slutt på konfliktene som herjer mellom motstandere av og forkjempere for rovdyr i norsk natur.

– Det står nesten ikke et kvekk om hvilken fantastisk verdi rovdyr er for norsk natur. Før rovdyrpolitikken bli mest opptatt av det, så kommer det fortsatt til å være konflikt. Selv om det sikkert bli mer ro i regjeringen og på Stortinget, sier WWF-Norges generalsekretær Rasmus Hansson.

LES: Bøndene positive til rovdyrforliket

LES: Frp: - Nå er det duket for bjørnejakt

LES: Nå får hundeeiere lov til å skyte ulv som angriper

Tror konfliktene vil forsvinne

Partiene er enige om at forliket om bestandsmå for våre fire rovdyr, jerv, gaupe, ulv og bjørn.er positivt for alle parter, og tror konfliktnivået blir kraftig redusert.

– Det er positivt at vi er samlet om et forlik. Og jeg føler vi har fått dreid forliket i en god retning med formuleringer om at det skal bygge på en respekt for eiendomsretten og for enkeltmennesker og lokalsamfunns livskvalitet, sier Høyres rovdyrpolitiske talsmann Bjørn Lødemel.

Lødemel sier at det nå bli enklere å få tatt ut streifdyr.

– For sauebønder er det jo stort problem med streifdyr. Og det vil bli raskere ekspedering av streifdyr med den nye avtalen, sier Lødemel.

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Martin Kolberg sier forliket er positivt for rovdyrene og for næringen.

– Vi har nå et så bredt nasjonalt forlik som det er mulig å få når det gjelder å ha nasjonale mål for vår rovviltstamme. Og den er balansert opp mot alle næringinteressene. I tillegg håper jeg vi får senket konfliktnivået gjennom alle de viktige punktene i avtalen. Jeg tror dette vil skape større trygghet og ro på bygdene, sier Kolberg.

LES: Sondre (8) møtte bjørn da han var på sykkeltur

LES: Bjørn har herja ved fylkesgrensa

– Merkedag for norsk natur

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) sier dette er en positiv merkedag for norsk natur.

– Jeg er veldig fornøyd med dette forliket. Dette sikrer rovdyr i Norge for generasjonene fremover, sier Solheim.

Forliket innebærer blant annet at det er satt en øvre grense på antall bjørn i Norge, og at hannbjørn skal tas ut slik at det ikke er mer enn 1,5 hannbjørn per binne og 6,5 binne per yngling for å sikre levedyktige stammer.

– Jeg er positiv til jakt på bjørn. Men hunnbjørner som føder unger i Norge skal beskyttes bedre, mens vi skal ta ut flere hannbjørn. Vi trenger ikke så mange hannbjørner for å føre slekten videre, sier miljøvernministeren.

– For første gang sier et enstemmig storting at si skal ha alle de fire store rovdyrene i Norge og med dette tror jeg konfliktnivået med sauebøndene vil gå nedsier Solheim.

Rasmus Hansson

Rasmus Hansson i WWF-Norge tror konfliktene i rovdyrdebatten vil fortsette til tross for stortingets rovdyrforlik.

Foto: NRK

Tror ikke på dempet konflikt

Rasmus Hansson i WWF Norge er overhodet ikke enig i at konfliktnivået blir dempet av dette forliket.

– Dette rovdyrforliket inneholder 50 måter å bruke offentlige ressurser til å drepe rovdyr enda mer effektivt. Så lenge fokuset i norsk rovdyrpolitikk er å få tatt kverken på dem, og ikke først og fremst å ta vare på de fantastiske naturelementene som rovdyr er, så kommer det til å fortsette å være konflikt, sier Hansson.

– Det som er bra, og som Ap, SV og Venstre skal ha ære for, er at de har klart å forsvare de små rovdyrstammene vi har. Så kommer vi nok til å utvikle oss i retning av en mer anstendig rovdyrpolitikk etter hvert, legger Hansson til.

WWF-sjefen mener blant annet Høyre burde ha en vond smak i munnen etter dette forliket.

– Det store flertall av Høyre-velgerne er for at vi skal ha rovdyr som ed del av norsk natur. Men det eneste Høyres politikere i denne sammenhengen har vært opptatt av, er å få drept rovdyrene. De burde heller bruke tiden på å få ned CO2-utslippene, sier Hansson.

Men det er Høyres Bjørn Lødemel uenig i.

– Jeg tror vi får en balansert rovdyrpolitikk for vil få ned konfliktnivået.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger