Tror ikke gentest vil føre nordmenn til toppen

Idrettsgleden må være til stede for å bli best i verden, sier flere norske trenere på toppnivå. De er redd gentester og tvang kan ødelegge mer enn det gir positive resultater.

ingebrigtsen

TROR IKKE PÅ RESULTATER: Gjert-Arne Ingebrigtsen (t.h.) er trener og far for Henrik Ingebrigtsen (t.h.). Han tviler på at DNA-tester vil han noen god effekt.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Salget av DNA-hjemmetester i Norge har skutt i været. Iblant USA brukes disse flittig til å sjekke om små barn har anlegg til å bli gode sprintere eller andre sportsutøvere.

Johan Kaggestad

UTROLIG: Johan Kaggestad sier det kan være mange dansker med gode anlegg for ski, men han synes ikke foreldrene skal sende dem på internatskole i Norge om ikke barnet ønsker det selv.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

– Jeg fikk helt bakoversveis da jeg hørte om dette på radioen i morges, sier Johan Kaggestad, friidrettstrener og ekspertkommentator i TV2.

Kaggestad sier til NRK at han vil bli deprimert om trenden i USA blir normal i Norge. Han forteller at aldri har sett en utøver bli god uten at gleden kommer innenfra.

– Å styre barna ut fra en gentest, høres ut som noe de ville gjort i Øst-Tyskland på 80-tallet, da de dopet seg frem til perfekte idrettsutøvere, sier Kaggestad.

FrP-Hoksrud er positiv

Bård Hoksrud

FRIHET: Bård Hoksrud mener det er viktig å ha frihet til å selv avgjøre om man vil ha en gentest.

Foto: Åserud

– Om foreldrene ønsker å gjøre dette, så er det en harmløs test, sier Bård Hoksrud, stortingsrepresentant for Frp.

Hoksrud er sterkt kritisk til forbudet Kristin Halvorsen i Bioteknologirådet nå vil opprette mot å DNA-teste barn.

Gjert-Arne Ingebrigtsen har selv tre barn han selv har trent opp til på toppnivå i Norge, den mest kjente av dem er løperen Henrik Ingebrigtsen. Han er også imot et forbud.

– Jeg tror ikke et forbud trengs, for vanlige norske foreldre vil selv skjønne at dette er dumt, sier Ingebrigtsen.

– Hva om barnet ikke har anlegg for noe?

Ingebrigtsen kunne aldri tenkt seg å genteste sine egne barn. Dessuten mener man at man tidlig kan se om barnet har anlegg for å bli god eller ikke, også uten en test.

– Men med en test vil man tidlig kunne se at barnet er helt middels på alt. Veldig få har anlegg for å bli veldig gode på en spesiell idrett. Hva skal man gjøre med det resultatet? spør Ingebrigtsen.

Tidligere tennisspiller Christian Ruud er sammen med Kaggestad og Ingebrigtsen redd for at idrett skal bli noe man bare gjør for å bli best.

– Jeg vil ikke dømme foreldre for å ville genteste barna sine, men jeg liker ikke at barn skal drive med idrett kun for å bli best i verden, sier Ruud.

Casper Ruud

BEST: Casper Ruud en av verdens ti beste tennisspillere i juniorklassen. Far og trener Christian Ruud mener det er altfor tidlig profesjonalisering av unge utøvere allerede. Han tror gentesting vil gjøre dette verre.

Foto: Espen Hildrup

Åsmund Martinsen, treneren til spydkaster Andreas Thorkildsen, sier at gode gener også kan slå tilbake.

– Unge som har gode gener som blir tidlig utviklet, vinner noen ganger for lett. Derfor blir de ofte tatt igjen når de blir eldre, fordi de som ikke har hatt det så lett har bedre treningsmoral og offervilje, sier Martinsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger